Deense investeerder wil kunstmatige energie eilanden bouwen in de Noordzee vanaf 2024

Copenhagen Infrastructure Partners is wereldwijd actief op het gebied van duurzame energie en behoort tot de grootste investeerders op dit gebied. Met name windenergie is voor het bedrijf een belangrijke sector waarin veel investeringen worden gedaan. De afgelopen tijd heeft het bedrijf onderzocht wat de mogelijkheden zijn om te investeren in een nieuw project in de Noordzee. Hierbij werd gekeken naar de aanleg van kunstmatige eilanden waarop windturbines zouden moeten worden geplaatst. De groene stroom die zou worden opgewekt vanuit de windturbines zou moeten worden gebruikt voor de productie van groene waterstof.

Waterstofproductie vanuit windmolenpark

De afgelopen tijd is waterstof langzaam maar zeker weer een belangrijk item geworden in de energietransitie. Men komt er achter dat men de complete energietransitie niet volledig van elektriciteit kan laten afhangen. Daarom vormt waterstof een belangrijke oplossing. Vooral omdat dit gas kan worden gebruikt als vervanger van het fossiele aardgas. Het produceren van duurzaam waterstof is echter een proces waarbij wel veel elektriciteit moet worden gebruikt. Doormiddel van elektrolyse kan waterstof worden geproduceerd en Copenhagen Infrastructure Partners wil deze productie laten plaatsvinden op zee.

Copenhagen Infrastructure Partners

De stroom die wordt opgewekt vanuit de windturbines zal dan direct worden omgezet in waterstof. Vervolgens wordt het waterstof naar de vaste wal worden getransporteerd via omvangrijke pijpleidingen. De investeringsmaatschappij geeft aan dat het transporteren van waterstof via pijpleidingen goedkoper is dan het transporteren van elektriciteit via kabels. Echter zal de totale investering vanuit Copenhagen Infrastructure Partners in ieder geval 150 miljard zijn.