Brandweerdrones binnen een uur landelijk inzetbaar vanaf eind 2018

Drones worden al geruime tijd gebruikt door defensie en blijken daarvoor een geschikt middel. Drones kunnen onder andere worden ingezet bij het verkennen van een bepaald gebied daarnaast kunnen drones zelfs uitgerust worden met wapens. Dit alles zorgt er voor dat defensie drones nuttig kan gebruiken zonder dat er direct soldatenlevens op het spel staan. Ook de brandweer heeft interesse in drones. Door gebruik te maken van drones kan de brandweer een bepaald gebied van bovenaf in kaart brengen. Dit zorgt voor belangrijke informatie. Daarnaast kunnen drones ook worden uitgerust met speciale meetapparatuur waardoor bepaalde (gevaarlijke) stoffen die bij branden vrij kunnen worden tijdig in kaart kunnen worden gebracht.

De brandweer van Nederland wil dat de drones eind 2018 overal in Nederland binnen een uur kunnen worden ingezet bij incidenten. De brandweer wil bij de inzet van drones gaan samenwerken met verschillende andere hulpdiensten van de overheid. Zo worden de drones zowel door de politie als de defensie gebruikt. Afgelopen vrijdag hebben deze hulpdiensten een intentieverklaring voor samenwerking rond drones getekend. Volgens de voorzitter van Brandweer Nederland biedt de inzet van drones bij incidenten een grote meerwaarde.

Het personeel van de brandweer en andere hulpdiensten zal wel moeten worden getraind in het gebruik van drones. Ook moeten de personeelsleden goed op de hoogte worden gebracht van de veiligheidsregels en andere regels die er zijn met betrekking tot het gebruik van drones. Ook op dit gebied gaat de brandweer samenwerken met hulpdiensten. Zo werkt de brandweer samen met defensie en de politie aan opleidingen die het veilig en effectief gebruik van drones moeten bevorderen.