Vodafone voert landelijk ‘internet of things’-netwerk in vanaf begin 2017

Vodafone is van plan om binnenkort landelijk haar ‘internet of things’-netwerk in te voeren. Ook T-Mobile maakte vandaag plannen bekend over de invoering van een dergelijk netwerk. Vodafone start aan het begin van 2017 met haar internet of things netwerk. Dit netwerk dat Vodefone gebruikt draagt de naam NB-IoT-netwerk, dit staat voor NarrrowBand-Internet of Things. Dit netwerk moet over een aantal landen worden uitgerold. Naast Nederland zullen ook Duitsland, Ierland en Spanje het internet of things netwerk van Vodafone kunnen gebruiken vanaf begin 2017. Dit maakte de provider woensdag bekend.

Wat is internet of things?

Met internet of things wordt een netwerk bedoeld waarmee apparaten met elkaarkunnen communiceren en dus gegevens of data kunnen uitwisselen. Internet of things maakt gebruik van een lage bandbreedte. Daardoor kost de communicatie tussen de gadgets en apparatuur minder energie voor sensoren die op een batterij draaien.

Naast Vodafone had ook T-Mobile al aangegeven dat ze een internet of things netwerk zou gaan invoeren. T-Mobile gebruikt netbals Vodafone NB-IoT, dat is gestandaardiseerd door 3GPP. Het samenwerkingsverband tussen de telecomproviders heeft eveneens de standaarden voor 3G en 4G vastgesteld.

LoRa of NB-IoT

Vodafone en T-mobile zijn niet de eerste providers die op dit gebied actief zijn. KPN leverde in juni 2016 al het eerste landelijk dekkende netwerk van internet of things in Nederland.  KPN gebruikt echter oncurrerende technologie genaamd LoRa, dit staat voor Long Range Wide Area. Deze LoRa technologie wordt op dit moment breder ondersteund dan NB-IoT. Dit komt omdat LoRa al langer in de praktijk wordt toegepast.