Bouwsector behaalde in 2018 tien procent omzetgroei

Het afgelopen jaar heeft de bouwsector in Nederland een omzetgroei van tien procent weten te behalen. Dit werd vrijdag 22 februari 2019 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het statistiekbureau heeft bij de bekendmaking van dit bericht aangegeven dat dit de hoogste omzetgroei ia in tien jaar tijd. Het CBS kon de cijfers over 2018 bekend maken omdat ook de cijfers van de bouwsector van het laatste kwartaal van afgelopen jaar bekend waren gemaakt. In het vierde kwartaal bedroeg de omzetgroei van de bouwsector 10,7 procent.

Met name bedrijven die actief zijn in de woningbouw en de utiliteitsbouw lieten een aanzienlijke groei zien in omzet. In deze sectoren steeg de omzetgroei met ruim 13 procent. Dat maakt 2018 inmiddels het vierde haar waarin de omzet in deze branche hoger is uitgevallen dan het jaar 2008. Dat was het jaar vlak voor de economische crisis. Daarmee zou men de conclusie kunnen onderbouwen dat de economische crisis nu definitief voorbij is.

Toch zijn er ook zorgen in de bouwsector. Er is een tekort aan ervaren personeel. Daarnaast zijn de materialen in de bouw duurder geworden door de toename in de bouwproductie. Verder valt het op dat er weinig bouwgrond beschikbaar is. Dat zorgt er voor dat er weinig nieuwe woningen in bepaalde gebieden kunnen worden gebouwd. Denk hierbij aan de grote steden en de Randstad.