Installatiebedrijven hadden tien procent omzetstijging in 2018

Het afgelopen jaar hadden gespecialiseerde bouwbedrijven een gemiddelde omzetstijging van tien procent. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag 22 februari 2019 bekend. Volgens het CBS behoren installatiebedrijven en afwerkingsbedrijven tot de gespecialiseerde bouwbedrijven. Het is niet verwonderlijk dat het goed gaat met bedrijven in de installatietechniek en elektrotechniek. Deze bedrijven krijgen het drukker vanwege de toename in de bouwproductie maar ook vanwege de energietransitie.

De energietransitie zorgt er voor dat installatiebedrijven het drukker krijgen omdat woningen en utiliteit in Nederland op grote schaal wordt voorzien van zonnepanelen. Ook warmtepompen en stadsverwarming wordt toegepast als verwarming voor woningen en utiliteit. Steeds vaker worden ook waterstofketels geplaatst en hybride ketels. Deze ketels en verwarmingssystemen moeten door ervaren installatiemonteurs worden geplaatst. Voor deze werknemers is er voldoende werk.

Feitelijk is er meer werk voor installatiemonteurs en elektromonteurs dan het totaal aantal monteurs dat in deze sectoren werkzaam is. Daarom hebben veel installatiebedrijven vacatures open gezet op jobboards en hun eigen websites. Het aantal sollicitanten met ervaring in de installatietechniek dat hierop reageert is echter beperkt. Daarom gaan steeds meer installatiebedrijven zelf personeel opleiden doormiddel van BBL trajecten. Het aantal BBL installatiemonteurs en BBL elektromonteurs neemt toe in de installatietechniek. Deze werknemers zijn echter van groot belang voor de toekomst van de installatiebranche en het slagen van de energietransitie.