Bouwbedrijven hebben het moeilijk in 2015

Het Financieele Dagblad heeft onderzoek gedaan naar de resultanten van de twintig grootste bouwbedrijven in Nederland. Maandag 12 januari 2015 werden de resultaten van dit onderzoek bekend gemaakt. Eén van de belangrijkste conclusies is dat de bouwsector te weinig financiële reserves heeft om eventuele tegenslagen op te vangen. Dit komt doordat de bouwsector heeft tijdens de economische crisis veel tegenslagen moeten verwerken. Hierdoor zijn de financiële reserves van de meeste bouwbedrijven geslonken. Doordat deze reserves ingekrompen zijn kunnen de veel bouwbedrijven geen nieuwe tegenslagen verwerken. De bouwbedrijven hebben lage buffers. Voorbeelden van bouwbedrijven die het in 2015 moeilijk hebben zijn: Ballast Nedam, Aan de Stegge en Van Wijnen.

De afgelopen zes jaar heeft de bouwsector last van verliezen. Daarnaast rekent men in deze sector met zeer lage marges. Door deze lage marges worden de buffers niet verder aangesterkt. Volgens het Financieele Dagblad zijn veel bedrijven in bouw niet bestand tegen nieuwe tegenslagen en hoeft er niet veel te gebeuren voordat er meer bouwbedrijven failliet gaan. De aandeelhouders van verschillende bouwbedrijven hebben een belangrijke rol in het voortbestaan van deze bedrijven. Verwacht wordt dat de aandeelhouders zullen moeten bijspringen in 2015.

Reactie van Technisch Werken
De bouwsector heeft het moeilijk, hoewel er in 2015 een herstel wordt verwacht moet er nog een hoop gebeuren voordat deze sector weer financieel gezond is. De grote bouwbedrijven hebben een bepaalde macht gehad voor de crisis, echter nu blijkt hun kwetsbaarheid. De grote bedrijven in de bouw zullen namelijk ook veel grote bouwprojecten moeten binnen halen om al hun personeel aan het werk te kunnen houden. Er zijn echter meerdere bouwbedrijven met een groot personeelsbestand en daardoor vindt een grote concurrentiestrijd plaats bij grote aanbestedingen. Hierdoor komen de marges nog verder onder druk te staan en worden de financiële reserves nog geringer. Verder zijn er bouwbedrijven die op kostprijs of zelfs daaronder offertes uitbrengen. Hierdoor wordt deze markt nog lastiger.