Bouwbedrijven hebben grote werkvoorraad in maart 2016

De werkvoorraad van Nederlandse bouwbedrijven is enorm gegroeid. In maart 2016 kwam deze voorraad op het hoogste niveau sinds de zomer van 2008. In de maand april daalde de werkvoorraad voor bouwbedrijven nog maar in maart groeide hun orderportefeuille weer aan. Dit werd maandag 9 mei 2016 bekend gemaakt door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). In de woningbouw nam de werkvoorraad aanzienlijk toe. In deze sector trok de voorraad werk met een halve maand aan. Daardoor kwam de werkvoorraad in maart op het niveau van januari 2016.

Verder nam ook de werkvoorraad toe in de utiliteitssector. In de utiliteitsbouw worden over het algemeen grotere gebouwen gebouwd zoals scholen, kantoren en ziekenhuizen. In de wegenbouw groeide de orderstroom nauwelijks. De grond- en waterbouw maakte wel een groei door. In deze sector nam de groei in werkvoorraad voor de derde maand op rij toe. Ondanks de enorme groei in de werkvoorraad is het volgens het EIB nog te vroeg om te concluderen dat de bouwsector definitief is hersteld van de gevolgen van de economische crisis.

Reactie van Technisch Werken
Het gaat steeds beter met de bouwsector in Nederland. hier profiteren niet alleen bouwbedrijven van. Ook onderaannemers en toeleveranciers hebben profijt van de opleving in de bouwbranche van Nederland. Technische uitzendbureaus en intermediairs die actief zijn binnen de bouwbranche zien hun uitzenduren eveneens groeien. Het beschikbare bouwpersoneel op de arbeidsmarkt wordt geringer. De werkgelegenheid in de bouw is gegroeid. Ook oudere werkzoekenden met een bouwtechnische achtergrond komen sneller aan het werk dan de afgelopen jaren toen er sprake was van een economische crisis in deze sector.