Bouwbedrijven draaien nog beter in derde kwartaal 2015

Bouwbedrijven doen het goed in 2015 ten opzichte van 2014. Het lijkt er op dat bouwbedrijven te maken hebben met een structureel herstel en zo uit het economische dal zijn opgeklommen. In kwartaal drie van 2015 was de omzet van Nederlandse bouwbedrijven ongeveer zeven procent hoger dan in datzelfde kwartaal in 2014. Daarnaast viel het op dat het aantal faillissementen in 2015 in deze sector ten opzichte van 2014 is gedaald. Het één is natuurlijk een logisch gevolg van het ander. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt de ontwikkelingen van onder andere de bouwsector nauwlettend in de gaten. Dit bureau merkt op dat het goed gaat met de bouwsector in Nederland en dat de vooruitzichten voor 2016 ook positief zijn.

Constante groei in de bouw
Over de periode van een jaar is de omzet in de bouwsector elk kwartaal toegenomen. Verder valt op dat de omzetstijging bij grote bouwbedrijven groter is dan bij kleine bouwbedrijven. Dit is voor het eerst sinds 2008. De groei in de bouwsector vindt in meerdere segmenten plaats. Zo werden er meer bedrijfspanden gebouwd maar ook in de civiele techniek is er een sprake van een toename in bouwprojecten. De omzetstijging nam in het derde kwartaal toe maar de stijging van de omzet was wel minder groot dan in kwartaal twee. Volgens het CBS heeft de beperkte omzetstijging waarschijnlijk te maken met de verhoging van het btw-tarief voor onderhoud en renovatie. De tijdelijke daling van 6 procent is namelijk beëindigd zodat men nu weer 21 procent btw moet betalen voor verbouwingen en renovatie. De meeste particulieren zullen daarom getracht hebben om alle verbouwingen nog uit te laten voeren in de periode dat nog 6 procent btw van toepassing was. Over het algemeen profiteerden kleine bedrijven meer dan grote bedrijven van een laag btw percentage.

Faillissementen
In kwartaal drie van 2015 gingen in totaal 154 bouwbedrijven failliet. Dit is het laagste aantal faillissementen sinds begin 2009 toen de economische crisis in volle gang was. Het dieptepunt in het aantal faillissementen in de bouw was het begin van 2013. Toen gingen ongeveer 500 bedrijven in de bouw failliet. De meeste bouwbedrijven in Nederland zijn gematigd positief over de toekomst van hun bedrijf. Gemiddeld denkt één op de zes bouwbedrijven dat de omzet volgend jaar zal stijgen.

Reactie van Technisch Werken
De bouwsector draait behoorlijk goed in 2015. Deze sector heeft echter in economische crisis ook behoorlijke problemen gehad. Doordat het dal zo diep is geweest lijkt de positieve ontwikkeling zeer sterk en hoopgevend. Toch is voorzichtigheid belangrijk. De meeste bouwbedrijven zijn momenteel ook voorzichtig. Ze geven nog niet veel geld uit aan materiaal en daarnaast nemen ze niet snel personeel in vaste dienst. Ze willen eerst weten of de opleving in de bouw echt structureel is. Tot die tijd lossen ze veel werkzaamheden op met tijdelijk bouwpersoneel van uitzendbureaus en detacheringsbureaus. Deze bureaus maken tegen het einde van 2015 een ware opleving door.