Bouwbedrijf Van Wijnen opent ‘woningfabriek’ in 2022

Er is een grote vraag naar nieuwe woningen in Nederland. Bouwbedrijven hebben het daardoor druk en kunnen rekenen op veel opdrachten. Er zijn echter veel hindernissen die er voor zorgen dat het bouwen van nieuwe woningen niet zo snel gaat. Het gebrek aan materialen zorgt er voor dat de bouwprocessen soms te maken hebben met tekorten. Daarnaast neemt het bouwen ook veel tijd in beslag. Verder is er ook sprake van een gebrek aan bouwgrond in Nederland. Daarnaast is er ook sprake van een administratief proces vanaf de bouwplannen tot en met het daadwerkelijk bouwen van de woning. Bij dit proces komen verschillende overheden en instanties aan de orde. Al deze schakels in het administratieve proces zorgen voor een vertraging.

Effectiever bouwen

Bouwbedrijven kunnen niet voor elke factor in het bouwproces een effectieve oplossing bieden. Het daadwerkelijke bouwen is echter een proces waar wel een bepaalde invloed op kan worden uitgeoefend. In het verleden zijn op dit gebied al verschillende veranderingen doorgevoerd. Hierbij kun je denken aan het prefab bouwen van bepaalde elementen voor woningen. Een nieuwe ontwikkeling op dit gebied is het fabrieksmatig bouwen. In woningbouwfabrieken kunnen binnen een aantal minuten een aantal elementen voor woningen worden gebouwd. Zo kunnen in woningfabrieken wanden, vloeren en andere gedeelten van woningen prefab worden gebouwd.

Weken in plaats van maanden bouwen

Bouwbedrijf Van Wijnen heeft een nieuwe fabriek ontwikkeld waarmee straks iedere negen minuten een wand, vloer of gevel gemaakt kan worden. Als Van Wijnen de fabriek in gebruik neemt zou het bedrijf ieder jaar ongeveer 4.000 woningen kunnen produceren. Deze woningen zouden op de bouwlocaties als bouwpakketten in elkaar kunnen worden gezet. Volgens Hilbrand Katsma, directeur van Van Wijnen Components, zou een huis binnen een dag kunnen worden opgebouwd en binnen twee weken zou de nieuw woning “woonklaar” zijn. In die periode is het hele casco gebouwd inclusief de ramen en kozijnen, het metselwerk en zelfs een badkamer zou zijn aangebracht. Verder heeft de woning dan ook een technische ruimte met een warmtepomp. Volgens de bouwonderneming zou het bouwen in de nieuwe woningfabriek er voor zorgen dat een woning ongeveer anderhalf jaar sneller wordt afgebouwd dan een reguliere nieuwe woning.