Boeing heeft grote orden ontvangen van VietJet Aviation in 2016

Het Vietnamese VietJet Aviation heeft een grote order neergelegd bij vliegtuigmaker Boeing. Het Amerikaanse bedrijf Boeing gaat voor het Vietnamese bedrijf honderden vliegtuigen produceren. Deze vliegtuigen vertegenwoordigen een gezamenlijke waarde van 11,3 miljard dollar, dit is omgerekend ruim 10 miljard euro.

Gemiddeld exploiteert VietJet meer dan 250 vluchten per dag. De vliegtuigmaatschappij voert vluchten uit op ongeveer vijftig binnenlandse routes. Verder voert het bedrijf ook vluchten uit naar andere landen zoals Thailand, Taiwan, Maleisië, Zuid-Korea en China. De luchtvaartbrancheorganisatie IATA heeft aangegeven dat Vietnam tot de top tien behoort van de snelst groeiende luchtvaartmarkten ter wereld.

De grote overeenkomst tussen VietJet en Boeing is van groot belang. Ook van politiek belang zo blijkt uit de aanwezigheid van de Amerikaanse president Barack Obama. Hij was in Hanoi aanwezig bij het ondertekenen van de overeenkomst tussen de twee partijen. De honderden vliegtuigen worden geproduceerd over een periode van ongeveer vier jaar. De start van de productie is in 2019.  Als de vliegtuigen door Boeing worden geleverd komt de totalen luchtvloot van VietJet op tweehonderd toestellen.

Reactie van Technisch Werken
Van dit soort omvangrijke orders kunnen grote vliegtuigbouwers hun voortbestaan verzekeren voor de komende jaren. Natuurlijk heeft deze order ook een politieke lading. De samenwerking tussen een Amerikaans bedrijf en een bedrijf uit Vietnam is belangrijk op internationaal vlak. Desondanks moeten er natuurlijk wel hoogwaardige veilige vliegtuigen worden geleverd maar dat is Boeing wel toevertrouwd. Aan gebrek aan ervaring zal het niet liggen. Boeing maakt al decennia lang passagiersvliegtuigen voor luchtvaartmaatschappijen wereldwijd.