Boeing heeft sinds jaren weer een kwartaal met verlies afgesloten in 2016

Het tweede kwartaal van 2016 is voor vliegtuigfabrikant Boeing geen succesvol kwartaal geweest. Dit is namelijk het eerste kwartaal in bijna zeven jaar dat Boeing heeft afgesloten met een verlies. Het verlies ontstond door een miljardenafschrijving vanwege problemen bij de ontwikkeling van een nieuw militair tankvliegtuig. Ook bij de ontwikkeling van de verkeersvliegtuigen 747-8 en 787 Dreamliner ontstonden problemen en dus extra kosten. De Amerikaanse vliegtuigmaker had onder de streep een tekort van 234 miljoen dollar.

In 2015 haalde Boeing in dezelfde periode een winst van 1,1 miljard dollar. Vorige week had de vliegtuigbouwer al bekend gemaakt dat er sprake zou zijn van een afschrijving van in totaal 2,1 miljard dollar. Door dit bericht hadden beleggers al geen hoge verwachtingen van het afgelopen kwartaal. Ondanks de grote afschrijving viel het verlies wel lager uit dan waar men in eerste instantie meer rekening had gehouden.

Het verlies in kwartaal zorgt er wel voor dat Boeing zich genoodzaakt voelt om de winstverwachtingen voor het hele jaar te temperen. Eerder werd nog een inschatting gegeven van een winst van 8,15 tot 8,35 dollar per aandeel. Na de berichtgeving over de afschrijving zal de winst echter uitkomen op 6,10 tot 6,30 dollar,

Reactie van Technisch Werken
De productie van nieuwe vliegtuigen en nieuwe technologie brengt altijd kosten met zich mede. Hoe hoog die kosten zullen zijn is van te voren dikwijls moeilijk in te schatten. Daarom kunnen de kosten in de praktijk tegenvallen. Als dat gebeurd lopen bedrijven de kans om in de ‘rode cijfers’ terecht te komen. Dat is natuurlijk rampzalig vooral als het om honderden miljoenen gaat. Toch kunnen dit soort grote bedrijven als Boeing een afboeking van een miljard dragen. Deze organisatie zal er wel alles aan moeten doen om de komende vliegtuigproducties tot een succes te maken. Veel van dit soort afboekingen kan zelfs Boeing niet dragen.