Beleggersvertrouwen fors gedaald in augustus 2019

Het vertrouwen van Nederlandse particuliere beleggers neemt de laatste tijd af. In de maand augustus is de daling van het vertrouwen onder beleggers verder gedaald. Dat blijkt uit de maandelijkse BeleggersBarometer van ING. Volgens deze BeleggersBarometer is het beleggersvertrouwen gedaald vanwege de wereldwijde economische en politieke spanningen. Deze hebben een slechte invloed gehad op de aandelenkoersen op de beurzen aan het begin van deze maand.

Daarnaast denken veel beleggers dat het minder goed zal gaan met de Nederlandse economie de komende tijd. Er komen volgens veel beleggers minder goede tijden aan. In totaal kwam de BeleggersBarometer in augustus uit op 105 punten. Dat is maar liefst 24 lager dan een maand geleden. Daardoor staat deze index op de laagste stand sinds de maand januari. Ongeveer 41 procent van de beleggers verwacht dat de AEX in de komende drie maanden verder naar beneden zal gaan. Er wordt ook een zogenaamde harde Brexit verwacht die voor een aantal Nederlandse bedrijven een negatief effect zal hebben op het economisch resultaat.

Hoewel het beleggersvertrouwen daalt nemen veel beleggers geen overhaaste beslissingen. Dat betekent dat ze niets verkopen maar ook niet veel kopen. De beleggingsportefeuille blijft daardoor stabiel al daalt de waarde wel. Dit zelfde ziet men bij spaarders in Nederland. De spaarrente daalt maar toch geven mensen niet veel meer geld uit ook al wordt lenen goedkoper. Mensen wachten de economische ontwikkelingen af. Ook op de huizenmarkt ziet men dit effect.