Beleggersvertrouwen in 2018 op hoogste niveau in jaren

In 2018 is het beleggersvertrouwen volgens ING op het hoogste niveau gekomen d in de afgelopen elf jaar. Hiervoor wordt een zogenaamde barometer gehanteerd. Deze barometer is in feite een index die in januari 2018 uitkwam op 154 punten. Dit is een stijging van vier punten ten opzichte van december 2017. Niet alleen het beleggersvertrouwen is toegenomen ook het algehele vertrouwen in de Nederlandse economie is positief.

De beleggers gaan er gemiddeld ook vanuit dat de AEX-index de komende maanden verder zal stijgen. Dit komt eveneens uit de maandelijkse Beleggersbarometer van de ING bank. Volgens dertig procent van de beleggers was hun eigen financiële situatie verbeterd. Daarnaast zag 71 procent van de beleggers de waarde van hun eigen portefeuille toenemen. Veel beleggers verwachten dat deze trend zich zal handhaven de komende tijd.

Sommige beleggers nemen meer risico’s vanwege de positieve ontwikkelingen op de markt. Ongeveer 1 op de 12 beleggers bleek bereid om meer risico’s te namen. Daarnaast had ook ongeveer de helft van de beleggers besloten om de omvang van hun beleggingsportefeuille te handhaven en niet meer en niet minder te beleggen. Ongeveer twintig procent denkt dat ze in 2018 meer geld op hun spaarrekening kunnen zetten. Daarnaast denkt ook twintig procent iets meer te gaan beleggen. Gemiddeld zou het rendement volgens beleggers uit moeten komen op vijf tot tien procent in 2018.