VS voeren weer importheffingen in op Chinese producten zondag 1 september 2019

De Verenigde Staten gaan morgen opnieuw een aantal importtarieven invoeren op Chinese producten die in de VS worden ingevoerd vanaf die datum. De handelsoorlog met China is dus nog niet voorbij. De nieuwe heffingen zullen weer een nieuwe pagina vormen in de handelsoorlog tussen beide economische grootmachten. Als de VS de importheffingen daadwerkelijk laten ingaan zal de importheffing 15 procent omhoog gaan op Chinese producten.

Dat zorgt er voor dat Chinese bedrijven meer geld moeten betalen als ze hun producten aan Amerikaanse klanten willen verkopen. De Amerikaanse afnemers zullen de heffingen merken in de prijzen van Chinese goederen. Die prijzen zullen namelijk omhoog gaan. Volgens Trump betekent dit dat de positie van Amerikaanse bedrijven op de Amerikaanse markt wordt verstevigd ten opzichte van de Chinese concurrenten.

Voor de Amerikaanse afnemers betekent dit een keuze: wil men duurdere Chinese goederen of kiest men voor Amerikaanse alternatieven die door de heffingen op Chinese producten bijna net zo duur zijn. Voor Amerikaanse consumenten en Amerikaanse bedrijven zijn de importheffingen niet per definitie goed nieuws. De Amerikaanse consument zal de nieuwe importheffingen volgens de media meer dan ooit gaan merken. Veel producten die uit China komen zullen namelijk na de invoering van deze heffingen duurder worden. Hierbij kun je onder andere denken aan elektronica zoals televisies maar ook aan andere producten zoals boeken en luiers.