Donald Trump gaat importheffingen op alle Chinese producten invoeren in september 2019

Vanaf september 2019 gaat de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe importheffingen invoeren op Chinese producten. Dit bericht heeft hij donderdag 1 augustus 2019 bekend gemaakt. in totaal zouden de importheffingen worden ingevoerd op een waarde van 300 miljard dollar aan Chinese goederen. Dit bedrag is omgerekend meer dan 270 miljard euro. De importheffingen zullen een hoogte hebben van 10 procent.

De nieuwe importheffingen komen boven op de tarieven van 25 procent die eerder zijn ingevoerd op 250 miljard euro aan Chinese producten door de Amerikaanse president. Het lijkt er op dat Donald Trump de druk op China verder wil opvoeren. Door de nieuwe importheffingen in te voeren vallen straks alle Chinese producten die naar de VS worden geëxporteerd onder de heffingen van Trump. Afgelopen dinsdag kwamen afgevaardigden van China en Amerika nog bij elkaar om met elkaar te zoeken naar oplossingen om de handelsbetrekkingen te verbeteren.

Inmiddels is duidelijk dat deze betrekkingen nog niet zijn genormaliseerd hoewel Amerika wel aangeeft dat er een constructief gesprek is gevoerd met China. Er is afgesproken dat China bijvoorbeeld meer landbouwgoederen van Amerika gaat afnemen de komende tijd. Het is echter onduidelijk hoe China op deze nieuwe importheffingen vanuit Amerika zal reageren. Het bericht over de importheffingen volgt namelijk wel op een hele korte termijn na het constructieve gesprek tussen beide partijen. China heeft nog niet gereageerd maar de beurzen inmiddels wel. Die zijn gekelderd evenals de olieprijs.