Beleggersvertrouwen begin 2018 op recordniveau

Het beleggersvertrouwen staat aan het einde van 2017 opnieuw op een recordniveau. De ING heeft in een peiling gemeten dat het beleggersvertrouwen in Nederland in de maand december uit is gekomen op een stand van 150 punten. Volgens de ING geeft dit indexcijfer aan dat het beleggersvertrouwen op de hoogste score is beland in tien jaar tijd. In de maand mei van 2017 stond het indexcijfer overigens even hoog.

Peiling onder beleggers
De bank maakte zaterdag 30 december 2017 de resultaten van de peiling bekend. Daarbij werd aangegeven dat veel beleggers zouden verwachten dat de beurs ook in 2018 zal stijgen. De personen die bij de peiling werden benaderd zijn overigens voornamelijk particulieren. Hoewel de optimistische houding onder deze groep niet verkeerd is voor de economie is het toch maar de vraag of deze particulieren zulke goede voorspellers zijn. Zo dachten veel beleggers dat de AEX-index aan het einde van de maand december rond 499 punten zou staan. Op vrijdag 29 december stond de beurs echter op 544 punten.

Beleggersvertrouwen en de beleggersbarometer van ING
De zogenaamde beleggersbarometer van de ING bank maakt inzichtelijk hoe positief de beleggers zijn over de financiële markten. Een indexcijfer boven de 100 maakt duidelijk de meeste beleggers positief zijn. Vanaf 2010 daalde deze indicator echter rond 60 punten. Dit puntenaantal werd behaald aan het einde van 2011. Dit kwam onder andere door de economische crisis. Na het diepe dal in het beleggersvertrouwen krabbelde de economie weer overeind en is ook het vertrouwen van beleggers weer toegenomen tot het huidige recordniveau in tien jaar tijd.