Belastingvrije schenking ouders voor aanschaf woning kinderen heeft huizenprijzen vanaf 2017 verder opgedreven tot 2021

Vanaf 2017 hebben ouders in Nederland de mogelijkheid gekregen om hun kinderen tot 100.000 euro te schenken als dit geld wordt gebruikt voor de aanschaf van een woning. Voor 2017 lag de maximale schenking voor dit doel op 53.000 euro. Door de schenking zouden kinderen lagere hypotheekschulden moeten afsluiten. Daarbij zouden hypotheken ook meer in balans moeten komen met de woningwaarde. Door meer geld in te leggen bij de aanschaf van een woning zouden woningen op het gebied van hypotheekschuld ook minder snel onder water komen te staan.

Duurdere woningen gekocht met geschonken geld

De regeling voor het belastingvrij schenken om de aanschaf van een woning voor kinderen haalbaar te maken blijkt echter in de praktijk niet goed te werken. Door de regeling kregen kinderen meer bestedingsruimte voor de aanschaf van een woning maar dat heeft niet voor lagere hypotheken gezorgd. Integendeel, veel kinderen die grote sommen geld van hun ouders ontvingen hebben daarmee alleen maar duurdere woningen gekocht met eveneens hoge hypotheken. Kinderen die bijvoorbeeld een ton van hun ouders hebben gekregen hebben daarmee een duurdere woning aangeschaft. Dat blijkt uit een evaluatie van het SEO Economisch Onderzoek. De resultaten van dit onderzoek zijn door demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Vermogensongelijkheid

De regeling heeft zelfs er voor gezorgd dat er meer vermogensongelijkheid is. bovendien kon slechts een kleine groep op de woningmarkt van de regeling profiteren. In totaal zou in 2017 ongeveer 0,5 procent van alle woningbezitters van de regeling profiteren. In 2018 werd in Nederland in totaal ongeveer 2,2 miljard euro geschonken. De landelijke hypotheekschuld werd slechts drie promille lager. Dat effect is verwaarloosbaar als men kijkt naar het geheel aan hypotheken. Verder blijkt dat ook starters op de woningmarkt die dergelijke sommen geld kregen dit geld niet gebruiken om een lagere hypotheek of hun maandelijkse lasten te drukken maar om een woning te kopen die anders buiten het budget viel.