Bedrijven betalen facturen sneller

Het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB) heeft maandag 4 november 2013 naar buiten gebracht dat bedrijven in Nederland sneller hun rekening betalen. De VCM doet deze uitspraak na een onderzoek over de snelheid waarmee bedrijven hun rekeningen betalen. Volgens de VCM staan de facturen in 2013 bij bedrijven minder lang open dan vorig jaar. Dit heeft niet zozeer te maken met een verbetering van de betaalmoraal van bedrijven in Nederland. Er worden volgens de VCM veel sneller maatregelen genomen door bedrijven die nog geld tegoed hebben van andere bedrijven. Hierdoor wordt tijdige betaling gestimuleerd.

Incassobedrijven
Bedrijven schakelen in 2013 veel sneller incassobedrijven in om geld voor hun openstaande facturen binnen te halen. In 2012 was het betaalmoraal van bedrijven in Nederland op een dieptepunt geland. Toen betaalden bedrijven gemiddeld rond 32 dagen na de vervaldatum. In 2013 is de betaalsnelheid iets verbetert. Bedrijven betalen nu gemiddeld zes dagen sneller. De gemiddelde betaaltermijn in 2013 komt daarmee op 26 dagen na de vervaldatum.

Reactie van Technisch Werken
De betaaltermijn is verbetert maar dat gebeurd in veel gevallen niet omdat bedrijven een betere moraal hebben met betrekking tot betalen. Verschillende dwangmiddelen blijken noodzakelijk te zijn om bedrijven zo snel mogelijk te laten betalen. Dit zorgt voor een kettingeffect in de markt. Bedrijven zijn van elkaars betalingen afhankelijk. Wanneer bedrijven in hun ketting eenmaal een betalingsachterstand hebben zullen de bedrijven in de volgende schakels dat moeten opvangen. Daarnaast is het zo dat veel bedrijven wel willen betalen maar het vaak niet kunnen omdat ze ook wachten op geld van een debiteuren. Banken verstrekken daarnaast moeilijk kredieten waardoor de bank vaak niet aangewend kan worden als oplossing voor een tijdelijke betalingsachterstand.