Wat wordt met hygroscopisch bedoelt?

Een stof is hygroscopisch wanneer deze vocht uit de omgeving aantrekt. Hygroscopische stoffen onttrekken vocht onder andere uit de lucht (waterdamp) in de omgeving waarin de hygroscopische stoffen aanwezig zijn. Hygroscopisch is een woord dat is samengevoegd uit twee Oudgriekse woorden. Het Oudgriekse woord voor water: hygros en het woord voor zien: skopein. Er zijn veel verschillende stoffen op de aarde aanwezig die wateraantrekkend zijn. Dit zijn zowel voedingsmiddelen, materialen en overige stoffen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van hygroscopische materialen en voedingsmiddelen. In de laatste alinea wordt informatie gegeven over een aantal hygroscopische stoffen.

Voorbeelden van hygroscopische materialen en voedingsmiddelen
Papier en karton zijn voorbeelden van materiaal dat sterk hygroscopisch is. Daarnaast is ook zou hygroscopisch. Daarom moet zout in een luchtdichte verpakking worden bewaard. Wanneer dit niet gebeurd klontert zout samen. Daarom wordt vaak in keukenzoutvaatjes rijst toegevoegd. Rijst is ook hygroscopisch en neemt zeer veel water op. Denk hierbij aan de grote volumetoename van rijst wanneer deze in een pan met water wordt gekookt. Veel voedingsmiddelen zijn hygroscopisch zoals bijvoorbeeld pasta’s en graanproducten zoals koeken, brood of crackers. Wanneer bijvoorbeeld crackers en koeken enz. niet afgesloten worden bewaard nemen ze vocht uit de omgeving op en worden ze slap.

Snoepgoed neemt ook vocht op uit de omgeving. Daarom worden veel snoepjes naar verloop van tijd kleverig als ze niet goed verpakt zijn. Honing is een ander bekend voedingsmiddel dat hygroscopisch is. Honing is sterk wateraantrekkend. Wanneer honing op een boterham wordt gesmeerd neemt de honing het vocht op uit brood waardoor brood taai wordt. Honing kan zelfs gebruikt worden voor het herstel van verwondingen.

Hygroscopische stoffen
Er zijn diverse hygroscopische stoffen die in de scheikunde kunnen worden toegepast. Zo is  calciumchloride zeer hygroscopisch. Wanneer calciumchloride in contact komt met water lost het daarin op. Door deze eigenschap wordt calciumchloride wel gebruikt in vochtvreters. Deze vochtvreters worden gebruikt om het vochtgehalte in een werkruimte omlaag te brengen. Voor het droog houden van schoenen, kleding en apparaten worden vaak kleine zakjes silicagel gebruikt. Naast deze hygroscopische stoffen kan ook gebruik worden gemaakt van magnesiumsulfaat, carbonylfluoride, ammoniumnitraat, natriumchloride, natriumpropionaat, natriumsulfaat en natriumpropionaat.