Bedrijfsleven betaalt cyberspecialisten beter dan overheid in 2018

De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft moeite met het invullen van vacatures. De inlichtingendienst merkt dat goed opgeleide cyberspecialisten vaker kiezen een functie bij een groot technische bedrijf zoals Facebook en Google. Deze grote techgiganten betalen hun personeel gemiddeld vijf keer zo veel loon als het personeel dat bij de Britse overheid werkt. Dit komt naar voren uit een onderzoek van een Britse parlementscommissie.

Ook Nederland heeft te maken met een tekort aan cyberspecialisten bij de inlichtingendiensten. De militaire inlichtingendienst MIVD zou graag meer nieuwe internetspecialisten aan willen nemen maar kan maar moeilijk haar vacatures op dit gebied invullen. MIVD-directeur Eichelsheim had al een jaar geleden tegenover dagblad Trouw bekend gemaakt dat de MIVD moeilijk aan internet- en cyberspecialisten kan komen.

Internetveiligheid en de overheid
Veel overheidsinstellingen die zich bezig houden met internetveiligheid zijn met name op zoek naar jonge specialisten. Het gaat vaak om tieners omdat deze groep van nature gewend is om met digitale middelen om te gaan. Het gaat met name om specialisten die algoritmes kunnen opbouwen zodat internetdata gefilterd kan worden. In Nederland worden echter te weinig internetspecialisten opgeleid. Veel talenten die in Nederland in een dergelijk vakgebied zijn gespecialiseerd kiezen vaak voor het bedrijfsleven. Toch hoopt de overheid dat ze in 2018 meer vacatures op het gebied van cyberspecialisme in kunnen vullen. De overheid hoopt dat de talenten op dit gebied een bijdrage willen leveren voor de veiligheid van Nederland.