Tweedehands auto’s zijn in Nederland in 2017 jaar fors in prijs gestegen

In  2017 is de prijs van tweedehands auto’s in Nederland behoorlijk gestegen. Dit komt naar voren uit een prijsvergelijking die uitgevoerd werd door AutoScout24. Deze website is het grootste digitale advertentieplatform op het gebied van auto’s in Europa. In 2017 stonden gebruikte auto’s op deze website voor gemiddeld 14.422 euro te koop. Deze prijs ligt ongeveer elf procent hoger dan de gemiddelde prijs die voor tweedehands auto’s werd gevraagd in 2016 op deze website. Omdat AutoScoot24 een grote website is met veel auto-advertenties kan deze website een goed beeld vormen van de ontwikkeling in de verkoopprijs van tweedehands auto’s.

Het valt volgens de website op dat de prijs van tweedehands auto’s vooral in Nederland fors is gestegen. Er zijn nog zes andere Europese landen onderzocht op het gebied van prijsontwikkeling van tweedehands auto’s maar geen van deze landen liet zo’n sterke prijsstijging zien als Nederland. De gemiddelde prijzen van tweedehands auto’s liggen in andere Europese landen echter wel hoger dan de Nederlandse prijzen die voor gebruikte auto’s worden gevraagd.

Vooral de leeftijd van de auto’s is van belang voor de prijsstelling. In Frankrijk zijn oldtimers (auto’s die ouder zijn dan 30 jaar) verhoudingsgewijs het duurst. En in Italië het goedkoopste. Nederland zit op dit gebied in het midden. Occasions met een maximale leeftijd van een jaar oud zijn in Nederland verhoudingsgewijs duur. Voor deze auto’s wordt gemiddeld 34.000 euro gevraagd. In Spanje en Italië wordt voor deze auto’s verhoudingsgewijs weinig geld gevraagd.