Overheid en bedrijfsleven moeten initiatief tonen in klimaatverandering in 2019

Veel inwoners van Nederland verwachten van de overheid en het bedrijfsleven initiatief op het gebied van klimaatverandering. De burgers willen graag dat bedrijven en de overheidsinstellingen actie ondernemen tegen klimaatverandering. Dit kwam naar voren uit een onderzoek dat is uitgevoerd door I&O Research. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Burgers zouden op het gebied van klimaatverandering een afwachtende houding aannemen. Er zijn veel plannen, ontwikkelingen en technologie├źn maar er zijn ook veel vragen en onduidelijkheden. De meeste mensen wachten daarom totdat de eerste stappen worden gezet door overheden en organisaties. Ook de kosten spelen een belangrijke rol in de beslissing. Voor het onderzoek zijn in totaal 2.572 volwassen Nederlanders benaderd. Deze groep was volgens de onderzoekers een representatieve groep waardoor een duidelijk beeld kon worden gevormd over de houding die Nederlanders aannemen ten opzichte van klimaatverandering.

Volgens de onderzoekers zou ongeveer 65 procent van de mensen zich daadwerkelijk zorgen maken over de opwarming van de aarde. Dit percentage was aan het einde van 2017 nog ongeveer 80 procent. De meeste mensen die aan het onderzoek deelnamen geven aan dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor de meeste CO2 emissie daarom zouden bedrijven ook tot de belangrijkste spelers horen bij het tegengaan van klimaatverandering.