BBL vacatures zullen ook in 2019 toenemen in de techniek

Omdat de krapte aan personeel in de techniek blijft aanhouden zullen ook in 2019 steeds meer vacatures in de techniek verschijnen die specifiek zijn gericht op het werven van BBL-ers. Een BBL-er is in feite een aankomende vakkracht. Doormiddel van een BBL-traject kan iemand uit een andere beroepsgroep toch zichzelf of haarzelf ontwikkelen tot een vakkracht in een mbo-richting. Op mbo-opleidingsinstituten kunnen leerlingen over het algemeen kiezen tussen BOL en BBL. De BOL variant is de Beroeps Opleidende Leerweg en is meer theoriegericht dan praktijkgericht. De BBL variant is juist meer praktijkgericht en wordt de Beroeps Begeleidende Leerweg genoemd. Juist deze BBL variant is voor veel technische bedrijven interessant.

Aan de slag met BBL
BBL-ers kunnen namelijk meteen aan de slag in de praktijk bij een erkend leerbedrijf. Daarvoor zet een erkend leerbedrijf een vacature open op bijvoorbeeld een internetpagina van het bedrijf zelf of op een jobboard. Iemand die interesse heeft in een BBL-traject kan daar dan vervolgens op reageren. Dit is een sollicitatie naar een BBL-traject. Solliciteren naar een BBL traject kan rechtstreeks bij een erkend leerbedrijf maar het is ook mogelijk om een sollicitatie naar een BBL-traject in te sturen via een uitzendbureau. Deze uitzendorganisatie kan dan gezamenlijk met de toekomstig BBL-er een geschikte BBL-plek selecteren om een specifieke BBL-opleiding te volgen.

VCU uitzendbureau
Omdat steeds meer VCU uitzendbureaus in de techniek bemiddelen in BBL-ers neemt ook het aantal BBL-vacatures in de uitzendsector toe. Hierdoor is het aantal BBL-vacatures de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen op de arbeidsmarkt. Dat geeft een goed beeld van de gezamenlijke inspanningen die worden verricht om meer BBL-ers te laten instromen in de techniek. Dat is hard nodig want het tekort aan arbeidsplaatsen kan niet worden ingevuld met ervaren technisch personeel. Er is namelijk al jaren een groot te kort aan ervaren krachten op de technische arbeidsmarkt. Daarom zijn ontwikkeltrajecten, waaronder BBL, een nuttig middel om meer mensen te laten omscholen of bijscholen tot een technische functie.