Autoverkoop in Europa bijna een kwart lager in 2020

Het afgelopen jaar zijn er binnen de Europese Unie ongeveer 9,9 miljoen nieuwe personenwagens geregistreerd. Dat is een daling van 23,7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens brancheorganisatie ACEA is dit de grootste daling in de verkoop van nieuwe auto’s sinds het moment waarop de verkoopcijfers worden bijgehouden. Dit werd op dinsdag 19 januari 2021 bekend gemaakt.

Verkoopdaling in verschillende landen

De daling in de verkoop van nieuwe auto’s verschilt tussen de Europese landen onderling sterk. Zo was de daling in Spanje en Italië in het afgelopen jaar het sterkst. In Spanje daalde de verkoop van nieuwe auto’s met 32,3 procent en in Italië met 27,9 procent. Frankrijk staat op het gebied van de verkoopdalingen op de derde plek met een daling van 25,5 procent. Duitsland had een daling van 19,1 procent.

Automerken

In Europa hebben de grotere autofabrikanten hun autoverkoop zien dalen met behoorlijke percentages. Als men kijkt naar de zogenaamde volumemerken dan kregen Jaguar, Mazda, Opel en smart de hardste klappen te verwerken. Van alle automerken wisten DS, Toyota en Porsche in het afgelopen jaar het beste te presteren. Door de coronacrisis zijn er minder nieuwe auto’s geproduceerd en verkocht. De productie in veel autofabrieken lag stil. Daarnaast waren ook veel autodealers gesloten. Dat heeft er voor gezorgd dat de verkoop van nieuwe autos aanzienlijk in de knel kwam.