AkzoNobel wil niet overgenomen worden door PPG in 2017

Chemieconcern AkzoNobel heeft kort geleden een ongevraagd overnamebod gekregen van het Amerikaanse bedrijf PPG. Dit bod werd door AkzoNobel van de hand gewezen maar PPG is daarmee nog niet afgetroefd.  Daarom roept AkzoNobel onder andere de hulp in van politici, vakbonden en aandeelhouders om een overname door haar Amerikaanse branchegenoot PPG te voorkomen.

Een anonieme bron van AkzoNobel geeft aan dat een overname door PPG zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt moet worden. Dit werd doir de anonieme bron tegen het Financieele Dagblad (FD) genoemd. Afgelopen zaterdag volgde hierover een bericht. Kort geleden werd door PPG een bod neergelegd van 83 euro per aandeel voor AkzoNobel. Dit ongevraagde bod werd door AkzoNobel resoluut afgewezen. Ondanks dat houdt het Nederlandse concern rekening met een tweede bod van PPG. Dit tweede bod zal vermoedelijk op korte termijn worden gedaan.

Dit vermoeden is niet ongegrond. Het financiële dagblad weet dat er een tweede bod komt van PPG op AkzoNobel. Het dagblad baseert zich hierbij op berichtgeving van een hooggeplaatste bron bij PPG. Het is niet eenvoudig om een overname tegen te houden. Daar zijn onder andere vakbonden en andere organisaties voor nodig.

De FNV en het CNV zijn inmiddels door AkzoNobel ingeschakeld. “De overnamepoging door PPG wordt puur gedreven door aandeelhoudersbelang en kan alleen maar verkeerd uitpakken voor werknemers” aldus een reactie van FNV-onderhandelaar Erik de Vries. “Het is dan ook een goede zaak dat de top zich zo verzet.” Naast de vakbonden zou ook het CDA zijn benaderd door AkzoNobel. Het is nog onduidelijk hoe een overname van AkzoNobel door PPG precies voorkomen kan worden. Er vinden momenteel gesprekken plaats.