AkzoNobel wijst nieuw bod van PPG af in 2017

AkzoNobel heeft een nieuw bod van PPG ontvangen. Dit bod is ruim 22 miljard euro. Het bod ligt ruim een miljard hoger dan het eerste bod. Ondanks dat is ook dit bod door AkzoNobel afgewezen. Het bestuur van AkzoNobel vindt het bod van haar Amerikaanse concurrent te laag. In een reactie geeft het bestuur van AkzoNobel aan dat het bod van PPG niet de huidige en toekomstige waarde van AkzoNobel weerspiegeld. In een persbericht verklaard AkzoNobel dat met het bod van PPG onvoldoende rekening is gehouden met de onzekerheden en risico’s voor aandeelhouders van AkzoNobel en andere belanghebbenden bij het bedrijf.

Banen verlies
Als AkzoNobel overgenomen wordt door PPG zouden duizenden banen verloren kunnen gaan. Dat zorgt voor een aanzienlijk daling in de werkgelegenheid binnen het bedrijf. Verder zegt  AkzoNobel zich zorgen te maken over cultuurverschillen die heersen tussen de twee bedrijven. AkzoNobel heeft bijvoorbeeld de laatste tijd veel meer aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en de daaraan verwante focus op duurzaamheid en verantwoordelijkheid voor de maatschappij.

Research en development
PPG heeft daar de focus in haar bedrijfsvoering nog niet op gelegd. Naast deze aspecten zou ook de toekomst van onderzoek en ontwikkeling op het spel staan. Dit wordt ook wel research en development genoemd en afgekort R&D. Voor veel bedrijven vormt research en development een belangrijke impuls voor innovatie en procesoptimalisering. Het zou voor AkzoNobel zeer betreurenswaardig zijn als alle inspanningen op dit gebied verloren zouden gaan bij een overname.