Inspectie waarschuwt in 2017 voor asbest in sierstenen en edelstenen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft woensdag 22 maart 2017 bekend gemaakt dat bepaalde soorten sierstenen asbest bevatten en daardoor een gevaar voren voor de gezondheid. De sierstenen die asbest bevatten worden gebruikt in sierraden. Het gaat hierbij om edelstenen die op de markt worden gebracht onder de namen:

  • actinoliet,
  • amosiet,
  • anthofylliet,
  • chrysotiel,
  • crocidoliet,
  • tremoliet.

Over veel edelstenen die worden verkocht staan in advertenties allemaal bijzondere krachten die mensen zowel fysiek als mentaal sterker kunnen maken of gezonder. Deze helende krachten kunnen echter niet of nauwelijks bewezen worden. Wat wel bewezen kan worden is het schadelijke effect van asbest op de gezondheid van mensen en dieren.

Edelstenen bewerken
Het bewerken en verwerken van edelstenen gebeurd onder andere in de sierradenindustrie of door edelsmeden. Als men echter asbesthoudende edelstenen gaat bewerken doormiddel van verspanende technieken zoals schuren, slijpen, boren en zagen kunnen er kleine deeltjes asbest vrijkomen. Deze asbestvezels zijn schadelijk voor de gezondheid wanneer deze worden ingeademd. Nadat de asbesthoudende edelstenen zijn verwerkt in sierraden worden ze te koop aangeboden op websites, webwinkels. Beurzen, winkels en markten. Dit gebeurd met sierraden die reeds door edelsmeden zijn gemaakt of in de sierradenindustrie zijn geproduceerd. Daarnaast worden echter ook onbewerkte edelstenen verkocht die gebruikt kunnen worden door hobbyedelsmeden om daarvan sierraden sieraden te maken. Dat is echter gevaarlijk voor de gezondheid.

Verbod op verkoop asbesthoudende edelstenen
Het verkopen en bewerken van asbest is verboden in Nederland. De Inspectie Leefomgeving en Transport geeft aan dat stenen in hun ruwe vorm asbestvezels kunnen verliezen ook door het bewerken van de asbesthoudende edelstenen kunnen asbestvezels vrij komen. De inspectie geeft aan dat mensen die dergelijke stenen bezitten ze niet moeten gaan bewerken. Mensen die reeds in bezit zijn van deze stenen kunnen ze inleveren bij de milieustraat als asbesthoudend afval.

Inmiddels zijn een aantal groothandels die asbeststenen verkopen gewezen op het verkoopverbod. De inspectie gaat ook bij andere verkooporganisaties langs om deze te waarschuwen dat het verkopen van asbesthoudende stenen verboden is. Als deze organisaties later tijdens een controle nog steeds asbesthoudende stenen blijken te verkopen of op voorraad te hebben dan lopen ze het risico om een boete te krijgen. Deze boete kan oplopen tot 3000 euro per overtreding.