Airbagmaker Takata wil bescherming tegen faillissement in 2017

De Japanse airbagmaker Takata zal vermoedelijk aan het einde van volgende week faillissementsbescherming aanvragen. Dit hebben bronnen rondom Takata bekend gemaakt aan het persbureau Bloomberg.  De aanvraag voor faillissementsbescherming zal in eerste instantie in Japan gebeuren maar later zal het bedrijf in de Verenigde Staten ook een dergelijk verzoek tot bescherming indienen. Op vrijdag 16 juni 2017 werd het aandeel van Takata in Tokio stilgelegd.

Door de faillissementsbescherming wil Takata een overname door de Amerikaanse concurrent Key Safety Systems willen voorbereiden. Door Takata worden Key Safety als een belangrijke overnamekandidaat beschouwd. Ook het Chinese bedrijf Ningbo Joyson Electronic zou een goede overnamekandidaat kunnen zijn. Het Chinese bedrijf Ningbo Joyson Electronic is het moederconcern van  Key Safety.

Takata is de afgelopen jaren aanzienlijk in de problemen gekomen. Dat komt omdat het bedrijf te maken heeft gekregen met grote terugroepacties voor de airbags die door het bedrijf zijn geproduceerd. De airbags waren voorzien van een opblaasmechanisme dat instabiel kan worden wanneer het langdurig wordt blootgesteld aan warmte en vocht. Er zijn verschillende incidenten met deze airbags voorgevallen. Daarbij werden stukjes metaal door de auto heen geslingerd nadat de airbag uitklapte. Bij deze incidenten zijn zeker 17 doden gevallen die toegeschreven kunnen worden aan het defecte mechanisme van de airbag. Het bedrijf Takata kreeg te maken met rechtszaken waaronder een rechtszaak in de VS. Daarbij trof Takata een schikking van 1 miljard dollar met de autoriteiten.