Takata bekent schuld in airbagschandaal op maandag 27 februari 2017

Takata is een Japanse fabrikant van auto-onderdelen, het bedrijf kwam in opspraak vanwege defecte airbags die het bedrijf zou hebben geplaatst in auto’s. Op maandag 27 februari 2017 moest het bedrijf zich verantwoorden voor een rechtbank in Detroit. Tijdens deze rechtszaak heeft Takata schuld bekend. De schuldbekentenis van het bedrijf vormt een onderdeel van de schikking met Amerikaanse autoriteiten. Deze schikking gaat om een bedrag van 1 miljard dollar.

Dit is omgerekend ruim 944 miljoen euro. Takata raakte in opspraak vanwege het defect dat geconstateerd werd in het opblaasmechanisme van een aantal van haar airbags. Dit defect zorgt er voor dat een aantal van haar airbags kunnen ontploffen. Volgens de media zijn sommige inzittenden door dit defect dodelijk getroffen door kleine stukjes metaal die door de ontploffing met hoge snelheid door de cabine van de auto werden geslingerd.

Schadevergoeding van Takata
Een deel van het geld dat het bedrijf moet betalen is een vergoeding aan de nabestaanden die door deze ernstige incidenten een familielid zijn kwijtgeraakt. In totaal zijn 16 dodelijke slachtoffers wereldwijd genoteerd ten gevolge van het defect van de Takata-aribags. Hiervan zijn elf personen in bezit van de Amerikaanse nationaliteit. In totaal wordt 125 miljoen dollar aan de slachtoffers betaald en daarnaast gaat 850 miljoen naar autofabrikanten zoals Honda. Deze fabrikanten hebben de aitbags van Takata laten inbouwen en hebben veel financiële schade opgelopen in de nasleep van dit schandaal. Verder moet Takata 25 miljoen boete betalen.