Bij het VN-klimaatpanel IPCC is een financieel gat ontstaan sinds Amerika bekend heeft gemaakt dat ze zich gaat terug trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu maakte vrijdag 16 juni 2017 aan de Volkskrant bekend dat Nederland dit gat voor een deel wil compenseren. Dit doet Nederland door haar donatie aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) te verdubbelen. Het gaat niet om enorme bedragen. In totaal komt de donatie van Nederland uit op 100.000 na de verdubbeling. Dijksma heeft aan andere EU-landen gevraagd om hetzelfde te doen. Volgens Dijksma heeft Duitsland al toegezegd.
In 1988 werd het IPCC opgericht. Deze organisatie brengt voor de Verenigde Naties de klimaatveranderingen in kaart. Het IPCC brengt rapporten uit en deze zijn de afgelopen alarmerend. De rapporten hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat het klimaatakkoord in 2015 in Parijs werd gesloten. Dit akkoord werd door 195 landen in de wereld gesloten. In het Klimaatakkoord van Parijs spraken ze gezamenlijk af om de CO2 uitstoot in de wereld te reduceren. De daling in de CO2 emissie moet er voor zorgen dat de aarde niet verder gaat opwarmen.
Wereldwijs klonk er op basis van het Klimaatakkoord een klein beetje hoop voor het milieu. Deze hoop liep een flinke deuk op toen de Amerikaanse president Donald Trump twee weken geleden bekend had gemaakt dat de VS zich gaat terugtrekken uit het Klimaatakkoord. Wereldwijd werd er geschrokken gereageerd. Vooral het feit dat Amerika als één van de grootste CO2-uitstoters is in de wereld zich terugtrekt uit het Klimaatakkoord maakt veel landen en milieuorganisaties bezorgd. Gelukkig voor deze landen en organisaties zijn er verschillende bedrijven, overheden en organisaties die al hebben aangeven dat ze zich extra gaan inzetten voor het reduceren van de CO2 emissie.