Airbagproducent Takata zal in VS miljoenen airbags terugroepen begin 2018

De Japanse airbagmaker Takata zal in de Verenigde Staten weer miljoenen airbags terughalen. Het zou gaan om ongeveer 3,3 miljoen airbags die in auto’s van uiteenlopende automerken zijn geplaatst. De airbags worden teruggeroepen vanwege technische problemen. Deze technische problemen blijken dezelfde problemen als de technische mankementen waar het bedrijf eerder mee te maken heeft gekregen.

Vanaf 2008 heeft Takata wereldwijd al meer dan honderd miljoen airbags moeten vervangen. Deze airbags hadden een technisch mankement in het opblaasmechanisme. Dit mechanisme bevat een stof die door langdurige blootstelling aan warmte en vocht onstabiel kan worden. Daardoor kunnen er stukjes metaal in de auto wordt geslingerd. Dit probleem met de airbags zou meerdere mensen hebben verwond. Ook zouden er mensen door zijn omgekomen. Eerder moest Takata al meer dan 1 miljard dollar schikken met de autoriteiten in de VS. De airbagproducent kwam zo erg in de problemen dat het bedrijf faillissementsbescherming moest aanvragen.

Vanwege deze aanvraag voor faillissementsbescherming kon het bedrijf geholpen worden door een reddingsoperatie door Key Safety Systems. Deze Amerikaanse branchegenoot zal de activiteiten van Takata waarschijnlijk overnemen. Door de opbrengsten van deze overeenkomst zouden de schadeclaims betaald kunnen worden va Takata. De schuldeisers moet hier echter wel van op de hoogte worden gebracht.