Aapje zorgt voor stroomuitval in heel Kenia op 8 juni 2016

In Kenia heeft een aapje voor een groot technisch probleem gezorgd. Het dier klom in een elektriciteitscentrale en viel daarbij op belangrijke apparatuur die daardoor tijdelijk uit gebruik raakte. Door dit voorval kwam een groot deel van Kenia zonder elektrische stroom te zitten. Volgens de BBC duurde de stroomuitval in Kenia bijna vier uur.

Het aapje viel tijdens het ‘bezoek’ aan de elektriciteitscentrale op een transformator. Deze transformator viel om. Dit zorgde er voor dat verschillende technische installaties overbelast raakten en uitgeschakeld werden. Daardoor werd er geen elektrische stroom meer geleverd door de elektriciteitscentrale in Kenia. Vervolgens zat bijna heel Kenia een aantal uren zonder elektrische stroom.

De elektriciteitscentrale is in beheer van een elektriciteitsmaatschappij. Deze maatschappij gaf in een verklaring aan dat de installaties van de elektriciteitscentrales zijn beschermd tegen wilde dieren doormiddel van hekken die op elektrische spanning staan. De maatschappij gaf aan dat ze dit incident betreurd n dat de hekken van de maatschappij rondom de installaties geïnspecteerd zullen worden en indien nodig verbeterd.

Het aapje is echter ongedeerd door dit incident. Het dier is gevangen genomen en meegenomen door de dierenbescherming.

Reactie van Technisch Werken
Het is onvoorstelbaar dat kleine incidenten zulke verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de elektriciteitsvoorziening van een geheel land. Het is ook bijna niet uit te leggen dat een transformator zo zwak is bevestigd dat een klein aapje deze kan omstoten waardoor er een kettingreactie in de installatie optreed die een enorme stroomstoring ten gevolge heeft. Deze elektrische installaties moeten echt professioneler worden gebouwd en beter worden beschermd.