Aanbod vacatures 2017 zorgt voor meer keuze voor technische arbeidskrachten

In de eerste maanden is het aanbod van vacatures in Nederland toegenomen.  In de techniek staan in Nederland vele tienduizenden vacatures open. Het aanbod van ervaren technische arbeidskrachten neemt snel af op de arbeidsmarkt. Dat zorgt ervoor dat technische werkzoekenden meer keuzes hebben tussen verschillende vacatures. Werkzoekenden nemen nu niet elke vacature of baan aan maar gaan veel gerichter solliciteren.

Daardoor is de kans groot dat veel techneuten vanwege de bewuste keuze voor een bepaalde baan of een specifiek bedrijf ook langer tevreden zullen zijn met hun werk. De toegenomen werkgelegenheid in de techniek zorgt er in ieder geval voor dat men langer kan werken bij een werkgever.  Kortlopende projecten worden minder. Als er al sprake is van korte projecten dan volgen vaak weer nieuwe projecten bij dezelfde opdrachtgever waardoor de werknemer toch aan het werk kan blijven.  Ook uitzendkrachten in de techniek en de bouw ervaren deze ontwikkeling. Elektromonteurs en installatiemonteurs worden door hun opdrachtgevers van project naar project gestuurd en blijven zo langdurig tot de ‘flexibele schil’ behoren van een bedrijf.

Door overname van uitzendkrachten kunnen de flexwerkers op contract komen bij de inlener. In het verleden hadden veel uitzendkrachten de wens om overgenomen te worden. Dat wordt nu wat minder omdat ze toch wel via het uitzendbureau aan het werk blijven. Daar gaat het natuurlijk om, men wil zekerheid. Deze zekerheid hangt samen met de economie. De arbeidsmarkt lijkt zichzelf te reguleren ondanks de schadelijke ingrepen van de overheid zoals de Wet werk en zekerheid die ingevoerd werd door minister Lodewijk Asscher. Deze wet had het tegenovergestelde effect van wat minister Asscher beoogde vast werk werd vaster en flexwerk werd nog flexibeler.  Een nieuw kabinet krijgt waarschijnlijk de wind mee door het herstel op de arbeidsmarkt en economie.

Voor de technische arbeidsmarkt zal heel 2017 waarschijnlijk gunstig blijven. Het vacature-aanbod lijkt nog niet af te nemen. Het aantal bouwprojecten in 2017 daalt ten opzichte van 2016 maar desondanks blijft het druk in de bouw. Ook in de machinebouw en overige metaaltechniek is veel keuze in vacatures.  Met name onderhoudsmonteurs hebben veel keuze uit verschillende vacatures. Door de automatisering in de industrie zal het belang van ervaren onderhoudsmonteurs alleen maar toenemen.