Niet-functionerende koolmonoxidemelders in 2017 teruggeroepen

Koolmonoxidemelders worden ook wel afgekort met CO melders en worden gebruikt als alarmsystemen in woningen en andere gebouwen.  Deze alarmsystemen vormen een waarschuwingssysteem dat mensen doormiddel van geluidssignalen er op attent maakt dat er een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide in de lucht aanwezig is. Men kan de woning dan ontruimen om aan koolmonoxidevergiftiging te ontkomen. Dan moeten de koolmonoxidemelders echter wel goed werken en goed geïnstalleerd worden.

Defecte CO melders

Eind februari 2017 werd bekend gemaakt dat de CO melders van het merk Elro model RM335 niet goed functioneren en CO melders van het merk Smartwares model RM336 functioneren eveneens niet goed. Het gaat dan wel om CO melders die op de markt zijn gebracht van 2014 tot en met 2016. Koolmonoxidemelders van de eerder genoemde modellen die in die periode op de markt zijn gebracht blijken onvoldoende te werken.

Geen alarm

Volgens de fabrikant bestaat er de mogelijkheid dat deze CO melders geen tijdig alarmsignaal afgeven als er een dodelijke hoeveelheden koolmonoxide wordt gemeten.  Daardoor lopen de mensen die gebruik maken van de ruimte waar de CO melder is geplaatst alsnog het risico op een koolmonoxidevergiftiging. Of men daadwerkelijk zal sterven is afhankelijk van de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht en de periode dat men is blootgesteld aan deze giftigd stof. Als men een geringe hoeveelheid koolmonoxide inademt zal men duizeligheid of misselijkheid ervaren. Ook hoofdpijn en een moeizame ademhaling ko t voor bij langdurige blootstelling aan koolmonoxide. Bij een hoge dosis koolmonoxide in de ademhalingsorganen raakt men bewusteloos en kan men sterven indien men niet snel uit de schadelijke koolmonoxide-lucht gehaald wordt.

Productnummers

Op de niet werkende CO melder Elro model RM335 of Smartwares model RM336 staat het modelnummer op de achterkant van de CO melder. De niet-werkende CO melders zijn inmiddels verkocht bij verschillende bouwmarkten. Er zijn echter ook online defecte koolmonoxidemelders verkocht. De fabrikant geeft aan dat van de RM336 alleen een aantal batches onvoldoende werken, deze hebben PO nummers:

  • 4500176485,
  • 4500176266,
  • 4500176582,
  • 4500176795,
  • 4500177292.