400.000 Openstaande vacatures eind oktober 2022

In Nederland staan ongeveer 400.000 vacature open. Dat maakt dat de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland is enorm groot. Het lijkt er op dat deze krapte de komende tijd niet ten einde komt. Uit cijfers van uitzendbureau Randstad komt naar voren dat Nederland van alle Europese landen in het afgelopen kwartaal de hoogste vacaturegraad had.

Tekort aan personeel

Met name in de logistiek is er veel vraag naar personeel. Er zou een tekort zijn aan vrachtwagenchauffeurs om verschillende producten en grondstoffen te transporteren. Technicum uitzendbureau merkt echter ook op dat er een enorm tekort is aan technisch personeel. Daarom heeft Technicum nog meer nadruk gelegd op het opleiden van aankomende vakkrachten. Technicum heeft hiervoor het programma Technicum ONE ontwikkelt. Doormiddel van het Technicum ONE programma kunnen mensen met geen of weinige technische kennis of technische ervaring zich omscholen of bijscholen richting een technisch beroep.

Technicum ONE

Technicum ONE is met name gericht op de installatietechniek en elektrotechniek. De afgelopen maanden zijn verschillende Technicum ONE trajecten succesvol afgerond. De deelnemers hebben daardoor een belangrijke eerste stap gezet op de arbeidsmarkt in een technische richting. Vanuit Technicum ONE kunnen de deelnemers instromen in een aansluitend BBL traject. Bijvoorbeeld de BBL opleiding elektrotechniek volgen of BBL installatietechniek. Zo kan men zich ook in de toekomst blijven ontwikkelen.

Installatietechniek en elektrotechniek

Het tekort aan personeel is ondanks alle inspanningen die Technicum en andere uitzendbureaus doen nog niet snel ten einde. Met name in de installatietechniek kunnen de komende jaren nog tienduizenden monteurs instromen. Door de focus op verduurzaming en moderne verwarmingstechnieken zullen nog veel personeelsleden nodig zijn i de installatietechniek en elektrotechniek. Verder zal door het tekort aan woningen ook veel druk ontstaan in de bouwsectoren waardoor ook daar nog veel vacatures open zullen staan.