Vijfentwintig procent van de bedrijven verwacht groei personeelsbestand 2014

De Nederlandse uitkeringsinstantie UWV heeft dinsdag 13 mei 2014 de uitkomsten gepubliceerd van een onderzoek over de Nederlandse arbeidsmarkt. Hieruit kwam naar voren dat bijna vijfentwintig procent van de Nederlandse bedrijven verwacht dat hun personeelsbestand zal groeien in 2014. Deze bedrijven verwachten meer werknemers nodig te hebben dan de afgelopen jaren. Het aantal bedrijven dat verwacht dat het personeelsbestand moet inkrimpen is beduidend lager en komt op iets minder dan tien procent.

Bijna twintig procent van de bedrijven in Nederland wil groeien en uitbreiden zonder dat van het huidige personeelsbestand medewerkers vervangen moeten worden. van de benaderde bedrijven verwacht vier procent wel personeelswisselingen door te voeren in 2014. Iets meer dan de helft van de bedrijven verwacht dat het personeelsbestand in aantallen stabiel zal blijven. De overige bedrijven weet nog niet precies of het personeelsbestand gelijk zal blijven of niet.

Groeisectoren
Door het UWV zijn 5700 bedrijven uit diverse sectoren benaderd voor het onderzoek. De verwachtingen die bedrijven hebben over hun personeelsbestand verschilt per sector. Werkgevers in de sectoren onderwijs en ict verwachten in 2014 een groei van hun personeelsbestand. Ook de bouwsector verwacht dat er een groei zal plaatsvinden in het personeelsbestand. Over het algemeen verwachten grotere bedrijven meer krimp van hun personeelsbestand dan kleinere bedrijven. Ongeveer zeventien procent van de bedrijven met meer dan honderd personeelsleden verwacht dat er gesneden moet worden in het personeelsbestand. Slechts acht procent van de kleine bedrijven met maximaal negen personeelsleden verwacht te moeten krimpen op het gebied van personeel.

Reactie van Technisch Werken
De uitkomsten van het onderzoek van het UWV geven duidelijk weer dat bedrijven positiever gestemd zijn over de toekomst. Dit is goed nieuws voor de arbeidsmarkt. Uitzendbureaus in Nederland merken al dat bedrijven langzaam maar zeker meer vacatures open zetten voor tijdelijk en vast personeel. Dit gebeurd onder andere in de technische sector. Specialistische uitzendbureaus in de techniek kunnen op dit moment personeel inzetten in de werktuigbouwkunde, elektrotechniek en installatietechniek. Met name allround onderhoudsmonteurs die kennis hebben op het gebied van PLC’s worden veel gevraagd door bedrijven in de procesindustrie. Bedrijven die groeien zoeken met name specialisten. Specialisten in de techniek kunnen niet altijd eenvoudig worden gevonden door bedrijven. Daarom schakelen ze technische uitzendbureaus in of bureaus die gespecialiseerd zijn in technisch recruitment.