In 2014 gaat de economische groei voorzichtig door in de EU

Europa is nog niet uit de crisis, wel komen er langzamerhand positieve berichten over het herstel van de economie. De Europese Commissie verwacht dat in het jaar 2014 de groei van de Europese economie zal doorzetten. Het beeld dat deze commissie heeft over de economische perspectieven van Europa is positiever dan aan het einde van 2013. De Europese economie verwacht nu een economische groei van 1,5 procent in Europa.

Economische verwachting Nederland
Volgens de Europese economie zal de economie naar verwachting met 1 procent gaan groeien in 2014. Dit komt vooral doordat er meer geëxporteerd wordt. Nederland wil in 2014 verschillende hervormingen op de arbeidsmarkt doorvoeren. De Europese economie is benieuwd of Nederland daadwerkelijk deze hervormingen zal doorvoeren. Verder is het opvallend dat Nederlanders nog weinig geld uitgeven. Ondanks de positieve berichten over de economie blijft de consumptie laag.

Werkloosheid in Europa problematisch
In Europa heerst nog steeds een grote werkloosheid. Veel mensen hebben door de economische crisis hun baan verloren. Daarnaast zijn verschillende bedrijven failliet gegaan waardoor structureel banen zijn verdwenen. Gemiddeld is de werkloosheid in Europa ongeveer 12 procent. De werkloosheidspercentages verschillen tussen de landen. Vooral Spanje en Griekenland hebben te maken met een hoge werkloosheid. Daar heeft meer dan vijfentwintig procent van de beroepsbevolking geen werk.

Reactie van Technisch Werken
De economie laat een voorzichtig herstel zien. De ontwikkelingen in de werkgelegenheid volgen echter de economische veranderingen op. Dit is zowel het geval bij een economische krimp als bij een economische groei. Naar alle waarschijnlijkheid zal de werkgelegenheid toenemen. Een stijgend vertrouwen in de Nederlandse economie zorgt voor meer binnenlandse bestedingen. Daarnaast zorgt een stijgend vertrouwen in de EU voor meer exportmogelijkheden. Nederland kan van deze beide ontwikkelingen profiteren.