Groei huizenmarkt in februari 2014

De huizenmarkt lijkt zich langzamerhand te herstellen van de crisis die de afgelopen jaren in deze sector aanwezig was. Ten opzichte van de maand februari 2013 heeft er een stijging van de huizenverkoop plaatsgevonden in 2014. In februari 2014 is de huizenverkoop gestegen met meer dan vijfentwintig procent ten opzichte van februari 2013. Dit is gebleken uit de vastgoedcijfers die door het Kadaster werden gepubliceerd. In totaal werden in februari 2014 meer dan tienduizend woningen verkocht.

Het aantal woningverkopen van de maand februari in 2014 werd ook afgezet tegen het aantal woningverkopen in de maand januari van datzelfde jaar. Ook bij deze vergelijking is er sprake van een stijging van het aantal woningverkopen. Ten opzichte van januari is het aantal woningverkopen in februari gestegen met twaalf procent.

Met name de vrijstaande woningen werden in de eerste maanden van 2014 veel verkocht. Van de woningverkopen werden verhoudingsgewijs weinig 2-onder-1-kapwoningen verkocht. De woningverkopen verschillen per provincie. In sommige provincies werden veel huizen verkocht en in andere provincies was de stijging verhoudingsgewijs gering. In Noord-Brabant werden de eerste maanden veel huizen verkocht ten opzichte van andere provincies.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) sprak aan het begin van 2014 al van een herstel op de woningmarkt. De makelaars merken als eerste dat de woningmarkt hersteld en dat het herstel doorzet. Het laatste kwartaal van vorig jaar liet al een duidelijk teken van herstel zien aan de woningmarkt. In dit laatste kwartaal van 2013 werden 36.300 huizen verkocht. Sinds het begin van de crisis in 2008 is het aantal woningverkopen nog nooit zo hoog geweest.

De crisis is echter nog niet voorbij. Veel huizen worden nog met verlies verkocht. Ook het aantal executieveilingen nam toe. In februari 2014 was het aantal executieveilingen in Nederland 132. Dit aantal is meer dan acht procent hoger dan in februari 2013.

Reactie van Technisch Werken
De huizenmarkt lijkt zich structureel te herstellen van de economische crisis. Of het herstel daadwerkelijk structureel is kan men aan het begin van 2014 nog niet met zekerheid beweren. Het consumentenvertrouwen neemt toe en dat is een belangrijke stap in de goede richting. Toch worden veel huizen door de verkopers beneden de oorspronkelijke aanschafwaarde verkocht. Er wordt nog regelmatig een beroep gedaan op de nationale hypotheekgarantie. De huizenmarkt is echter wel in beweging en dat is beter dan stilstand. Er kan weer een doorstroom plaatsvinden. Vooral het bericht dat veel vrijstaande woningen worden verkocht schept het vermoeden dat er doorstroom plaatsvind op de woningmarkt.

De bouwsector trekt ook een beetje aan. Toch hebben veel bouwbedrijven het nog niet druk genoeg om structureel uit de onkosten te komen. De bouwsector is nog niet economisch gezond. In deze sector nemen de positieve berichten echter ook toe. Het zal even duren voordat ook de bouwsector weer volledig hersteld is van de economische crisis. De bouwsector en de woningmarkt zijn aan elkaar verbonden. De positieve berichten uit de woningmarkt zullen daardoor uiteindelijk ook merkbaar zijn in de bouwbranche.