IEA verwacht verkoopgroei in warmtepompen tot 2028

Wereldwijd zal de interesse in warmtepompen de komende jaren toenemen. Deze prognose geeft het Internationaal Energieagentschap IEA. Er is op dit moment al sprake van een gestage groei in de realisering van projecten op het gebied van duurzame warmte. De IEA verwacht dat er tot 2028 een toename zal plaatsvinden van 40 procent op het gebied van duurzame warmte wereldwijd. Van het totale wereldwijde warmtegebruik zal de duurzame warmte slechts een klein onderdeel vormen van maximaal 17 procent. Het huidige percentage aan duurzame warmte ten opzichte van het totale warmtegebruik is 13 procent. Dat is vrij gering maar de belangstelling voor duurzame warmte neemt wel toe.

Levering van aardgas is niet betrouwbaar

Steeds meer mensen overwegen om een duurzame verwarmingsinstallatie aan te schaffen. Hierbij kun je denken aan de installatie van warmtepompen in gebouwen zoals woningen en utiliteit. Wereldwijd zal de behoefte aan duurzame warmte toenemen vanwege de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden. De afgelopen jaren werd namelijk duidelijk dat aardgas zeker geen betrouwbare energiebron is vanwege de wereldwijde politieke spanningen waarin deze fossiele brandstof als economisch wapen wordt ingezet. Om die reden is aardgas voor veel landen geen interessante hoofdbron meer voor verwarming. Voor energiecentrales waarin elektriciteit wordt opgewekt is aardgas voor bepaalde landen nog wel interessant. Het verbranden van aardgas is namelijk veel minder vervuilend dan het verbranden van steenkool of bruinkool. In Duitsland heeft men steenkool grotendeels vervangen voor aardgas in energiecentrales.

Duurzame oplossingen

Voor het verwarmen van gebouwen komen inmiddels veel meer duurzamere oplossingen dan installaties die draaien op aardgas. In plaats van de conventionele cv-ketel worden warmtepompen geplaatst in combinatie met bijvoorbeeld vloerverwarming, een luchtwarmtepomp of HVAC installaties die de temperatuur in de lucht kunnen conditioneren. Ook infraroodpanelen en elektrische kachels worden toegepast in de vervanging van aardgas. Een gemeenschappelijk kenmerk dat de meeste vervangers van aardgas hebben is de afhankelijkheid van elektriciteit. Warmtepompen, elektrische kachels en infraroodverwarmingselementen zijn allemaal voorbeelden van installaties die gevoed worden door elektrische stroom. Voor een volledig duurzame installatie is het van belang dat deze stroom duurzaam wordt opgewekt. Daarom worden meestal zonnepanelen oftewel pv panelen geplaatst op of rondom gebouwen. Dat vereist uiteraard een investering die bovenop de investering van de verwarmingsinstallatie komt. De mogelijkheid voor bedrijven of particulieren om deze investeringen te doen hangt voor een groot deel samen met de beschikbaarheid van subsidies.

Hindernissen op weg naar duurzame verwarming

Geld is echter niet de enige factor die duurzame verwarming in de weg staat. Omdat de installatie van duurzame verwarming gekoppeld is aan de beschikbaarheid van duurzame elektriciteit neemt de energievraag vanuit het lichtnet toe. In verschillende landen, waaronder Nederland, zijn er regio’s waarin het energienet overbelast is. Er is een grote vraag vanwege de installatie van duurzame elektrische systemen maar ook het aanbod aan elektriciteit neemt toe vanuit windturbines en zonnepanelen. De toename in vraag en aanbod zorgt voor veel ‘verkeer’ van elektriciteit in energienetten. Wanneer de hoeveelheid aan elektriciteitstransport te groot wordt heeft dat een effect op het functioneren van het systeem. Het is mogelijk dat het energienet dan te maken krijgt met storingen. Dat moet uiteraard worden voorkomen. Een uitbreiding van het energienetwerk is dikwijls de beste oplossing. Het energienet uitbreiden kost echter geld, tijd en daarnaast moet men ook kijken naar de technische mogelijkheden. In Nederland kunnen in drukke gebieden niet eenvoudigweg nieuwe kabels worden geplaatst. Ook het opslaan van elektriciteit gebeurd nog op hele kleine schaal en is nog niet effectief genoeg. Zo zijn er de komende jaren voldoende uitdagingen voor de technische sectoren die verbonden zijn aan duurzame energie.