Vereniging Warmtepompen verwacht daling in verloop warmtepompen in 2024

De Vereniging Warmtepompen verwacht dat er dit jaar geen stijging zal plaatsvinden in de verkoop van warmtepompen. De branchevereniging voor warmtepompleveranciers geeft een aantal redenen voor deze verwachting. Aller eerst benoemd de organisatie de lagere gasprijzen. Die zorgen er voor dat er minder financiële druk ontstaat om over te stappen van aardgas op een elektrische warmtepomp. Daarnaast is er nog steeds sprake van een beperkte capaciteit bij installatiebedrijven. De installatiebedrijven in Nederland hebben het enorm druk maar ervaren tegelijkertijd een tekort aan personeel. Het verkopen en plaatsen van warmtepompen gaat daardoor vertraging oplopen. Deze vertraging kan consequenties hebben voor het behalen van de energietransitie doelen.

Verkoopdoelstelling warmtepompen

Overigens werd de daling in de verkoop van warmtepompen eind vorig jaar al gemerkt. In de laatste maanden van 2023 werd al duidelijk dat er minder warmtepompen werden verkocht in Nederland. Dit stond in schril contrast met de eerste helft van 2023. In de eerste zes maanden van vorig jaar steeg de verkoop van warmtepompen nog met 80 procent. Het laatste kwartaal van 2023 toonde een terugloop in de verkoop van dertig procent. In totaal werd gerekend op een verkoopdoel van 170.000 warmtepompen voor heel 2023. Dit doel werd echter niet behaald door de krimp in de verkoop die met name aan het einde van vorig jaar plaatsvond. De Vereniging Warmtepompen heeft het ook over een “schijnbare krimp” die ontstaat door de afbouw van de aanwezige eigen voorraden door installatiebedrijven en groothandels. Hoewel de verkoopdoelstelling niet is behaald is de Vereniging Warmtepompen niet ontevreden.

Aantal verkochte warmtepompen in 2023

Er werden in Nederland 150.000 warmtepompen verkocht het afgelopen jaar. dat is een stijging van 40.000 extra verkochte warmtepompen. In percentage een stijging van 36 procent. Dat is toch een reden voor de Vereniging Warmtepompen om te spreken over een topjaar. Daarnaast nam het marktaandeel van warmtepompen toe met dertig procent. De Vereniging Warmtepompen geeft aan dat dit marktaandeel ten kosten ging van het marktaandeel gasketels.

Overvol energienet

Voor het komende jaar zal de totale verkoop ongeveer op 150.000 warmtepompen komen volgens de Vereniging Warmtepompen. Je zou dus kunnen spreken van een soort van stabilisatie. Dat is echter geen goed nieuws als men de energietransitie wil laten slagen. Toch loopt men ook tegen beperkingen aan. Deze liggen onder andere in het energienet. In sommige delen van Nederland vind er zoveel transport plaats van elektriciteit dat het niet mogelijk is om meer zonnepanelen of warmtepompen te plaatsen. Voor deze knelpunten moeten eerst probate oplossingen worden gevonden.

Deze oplossingen zijn van groot belang omdat nieuwe woningen bijvoorbeeld niet aangesloten mogen worden op het aardgasnet. Dat betekent dat voor nieuwe woningen een warmtepomp een logische oplossing is. Alleen moet het plaatsen van warmtepompen wel mogelijk zijn in verband met de overbelasting van het energienet. Kortom ook de woningbouw merkt de gevolgen van een overvol energienet. Het opslaan van elektriciteit is wellicht een oplossing alleen is de technologie nog niet zo ver dat dit op grote schaal kan worden toegepast.