Welke soorten warmtepompen zijn er?

Warmtepompen zijn populair in Nederland en de afgelopen tijd zijn er steeds meer warmtepompen op de markt gekomen. Er zijn verschillende warmtepompen op de markt. Allereerst is er een verschil tussen hybride warmtepompen en warmtepompen die niet in samenwerking met een ander verwarmingssysteem werken. Daarnaast heb je de buitenlucht/water lucht warmtepomp, de ventilatielucht/water warmtepomp, de lucht/lucht warmtepomp, de water/water warmtepomp en de brine/water warmtepomp. Deze warmtepompen hebben verschillende substanties waar ze warmte aan onttrekken, lucht en water worden hiervoor het meeste gebruikt maar ook aardwarmte kan worden gebruikt. Een veelvoorkomende warmtepomp is de lucht/warmtepomp die hieronder verder is beschreven.

Lucht/warmtepomp

In 2022 en het begin van 2023 werd de lucht/water warmtepomp het meeste gekozen door particulieren. De lucht/water warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit en onttrekt warmte uit de buitenlucht. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een koelmiddel en een condensor. De warmtepomp waardeert deze warmte op en gaat daar vervolgens naar de binnenunit transporteren.

In deze unit wordt het water van het verwarmingssysteem opgewarmd. Dit warme water wordt vervolgens getransporteerd naar de verwarmingselementen maar kan ook naar de waterleiding wordt getransporteerd. Dit transport gebeurd doormiddel van een pomp. Een lucht/water- warmtepomp kan een woning op een hele energiezuinige manier verwarmen. Deze pomp driekwart aan energie gratis uit de lucht gehaald. Voor het andere kwart heeft de warmtepomp elektriciteit nodig.