Nederland blijkt in Europa de kampioen op het gebied van flexwerk en dat is een kampioenschap dat je met grote eer mag winnen. Flexibele arbeid is namelijk goed voor de economie maar ook voor werknemers. Geen wonder dat Nederland honderdduizenden zzp’ers heeft die er zelf voor kiezen om op flexibele basis opdrachten uit te voeren. Deze ondernemers verschillen uiteraard van uitzendkrachten en detacheringspersoneel maar toch zijn er veel overeenkomsten. Uitzendkrachten en deta-krachten hebben namelijk ook een grote mate van flexibiliteit. Met name de ervaren vakkrachten in de techniek kiezen er vaak voor om bewust geen vast contract aan te gaan bij een bedrijf. Zelfs wanneer ze daadwerkelijk de keuzen krijgen om een vast contract aan te gaan kiezen veel werknemers voor vrijheid en flexibiliteit.
Miloenen flexwerkers
Nederland had eind 2022 ongeveer 2,7 miljoen flexwerkers. Dat is omgerekend vier op de tien werkenden oftewel 40 procent van de werknemers. Het aantal flexwerkers is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. Dat komt ook naar voren uit statistiekbureau CBS. Hieruit kwam echter wel naar voren dat het aantal zzp’ers is gegroeid van 880.000 naar ruim 1,2 miljoen in de afgelopen tien jaar. Flexwerkers zijn noodzakelijk voor een economie die zoveel schommelingen kent als Nederland de afgelopen tijd. Door de coronacrisis en de inflatie hebben bedrijven veel onzekerheid. Daarom kunnen flexwerkers de pieken en dalen goed opvangen.
Sectoren
Flexibele arbeid is daarom te vinden in vrijwel elke sector: de bouw, werktuigbouw, installatietechniek, handel, landbouw en visserij. De komende jaren zullen flexwerkers noodzakelijk blijven voor de economie. Veel mensen die vanuit het mbo aan de slag gaan kunnen eerst via een uitzendorganisatie verschillende projecten aannemen zodat ze op een uitstekende manier kennis kunnen maken met de mogelijkheden die ze hebben op de arbeidsmarkt. In tegenstelling tot wat sommige vakbonden doen geloven is flexwerk dikwijls een vrijwillige keuze van werkzoekenden.