Bouw stikstofinstallatie vertraagd door ruzie tussen twee aannemers in 2022

Er is sprake van een hoogopgelopen conflict tussen twee aannemers die verantwoordelijk zijn voor de bouw van een belangrijke fabriek voor de gasvoorziening in Nederland. Beide aannemers leveren een bijdrage aan de bouw van een zogenaamde stikstofinstallatie in Zuidbroek. Dit is een installatie waarmee hoogcalorisch aardgas kan worden bijgemengd met stikstof zodat laagcalorisch aardgas wordt gerealiseerd. Dit laagcalorisch aardgas lijkt op het aardgasmengsel dat normaal gesproken uit de aardbodem van Groningen werd gepompt. Laagcalorisch aardgas is geschikt voor Nederlandse aardgasverwarmingsinstallaties en kooktoestellen die in huishoudens aanwezig zijn.

Hoogcalorisch aardgas en laagcalorisch aardgas

Dan moet echter wel hoogcalorisch aardgas in laagcalorisch aardgas worden omgezet. Het hoogcalorische aardgas dat op dit moment in Nederland binnen komt vanuit het buitenland moet dus eerst een proces ondergaan. Door de ruzie tussen de twee aannemers komt de bouw van de fabriek in de vertraging. Door de ruzie tussen de aannemers konden 150 werknemers maandag 9 januari 2023 niet aan de slag op de bouwplaats. Dat bericht werd bekend gemaakt door RTV Noord. Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat de Amerikaanse hoofdaannemer Air Products het contract met onderaannemer Ballast Nedam had verscheurd. Volgens de hoofdaannemer zou Ballast Nedam zich niet aan het contract houden omdat er sprake is van een vertraging.

Ballast Nedam en Air Products

Ballast Nedam is echter van mening dat Air Products schuldig is aan de vertraging. Air Products zou een deel van het materiaal te laat hebben geleverd. Daarnaast zou het ontwerp niet kloppen. Air Products weigerde de 150 bouwvakkers maandag toegang tot de poort. Het ging hierbij om medewerkers van Ballast Nedam en andere onderaannemers. Korte tijd later is het personeel naar huis gestuurd. De bouw van de fabriek had echter in april 2023 al afgerond moeten zijn. De oplevering is echter een aantal keren uitgesteld. Op dit moment is het niet duidelijk wat de opleverdatum zal zijn. De fabriek in Zuidbroek is momenteel al voor 97 procent af.