Aardgas zal de komende jaren alleen maar duurder worden. Daarom zullen steeds meer woningeigenaren en verhuurders nadenken over maatregelen die het aardgasverbruik zullen verminderen. Helemaal van het aardgas af is voor veel woningeigenaren bijna niet mogelijk. Dan zouden ze een warmtepomp, pelletketel of een waterstofketel moeten laten installeren. Deze nieuwe verwarmingsbronnen zijn echter nog niet heel bekend en kunnen ook niet in elke woning worden toegepast. Ook is het nog niet met zekerheid te zeggen dat een pelletketel of een waterstofketel wel echt duurzaam zijn.
Een oplossing die meer voor de hand ligt is het aanbrengen van betere woningisolatie. Dat zorgt er voor dat er minder warmte uit de woning verdwijnt en het aardgasverbruik aanzienlijk wordt verlaagd. Het isoleren van woningen kan op verschillende manieren gebeuren. Bekende methodes zijn het aanbrengen van vloerisolatie of bodemisolatie. Ook het isoleren van de spouw in de spouwmuren wordt veel toegepast. Daarnaast kiezen mensen er voor om het dak of de zoldervloer te isoleren. Al deze methodes zorgen er voor dat een deel van de warmte beter wordt binnen gehouden. Dit effect wordt groter als mensen bepaalde vormen van isolatie gaan combineren. In dat geval wordt de isolatie van een woning vaak aanzienlijk verbetert en kan de woning zelfs een hoger energielabel krijgen.
Het isoleren van woningen kan duizenden euro’s kosten. Gelukkig zijn er vaak subsidiemogelijkheden. Die zorgen er voor dat een deel van de kosten van woningisolatie worden gedrukt. Volgens Milieu Centraal kan het aanbrengen van optimale woningisolatie bijna 2.000 euro per jaar schelen. Dat is echter berekend onder de oude belastingtarieven die in 2019 van toepassing waren. Nu de belasting op aardgas maar ook de tarieven voor aardgas alleen maar omhoog lijken te gaan worden de voordelen allen maar groter als mensen besluiten om een woning te isoleren.