Zelfstandigen Bouw: certificeringsplicht voor installateurs van cv-ketels zorgt niet voor minder koolstofmonoxidevergiftigingen

Koolstofmonoxidevergiftiging is een ernstig situatie die kan ontstaan als een centrale verwarmingsketel niet goed is geïnstalleerd. Met name de afvoer van rookgassen moet goed plaatsvinden om koolstofmonoxide naar buiten af te voeren in plaats van in de ruimte van de ketel. Als een cv-ketel niet goed is aangesloten neemt de kans toe op het verspreiden van koolstofmonoxide in de woonruimte. Daarom moeten cv-installaties door ervaren installateurs worden geïnstalleerd.

Certificering van installateurs
Als het aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken ligt zouden er aanvullende maatregelen nodig zijn om het aantal koolmonoxidevergiftigingen terug te dringen. Een aantal van de maatregelen die zij wil nemen zouden belangenvereniging Zelfstandigen Bouw averechts werken. De voorgestelde certificeringsplicht voor installateurs van cv-ketels zou bijvoorbeeld niet effectief zijn volgens de belangenvereniging. Deze verplichting zou zorgen voor veel bureaucratie. Veel zelfstandige installateurs zouden door deze certificatieplicht afhaken. Daardoor zouden eigenaren van cv-ketels er voor kunnen kiezen om het onderhoud aan de ketels uit te stellen of beunhazen inhuren die niet over de vereiste certificeringen beschikken.

Koolstofmonoxidevergiftiging aanpakken
Zelfstandigen Bouw wil wel dat het risico op koolmonoxidevergiftiging wordt aangepakt. ”Uit onderzoek blijkt dat mensen het gevaar van koolmonoxide onderschatten” geeft voorzitter Charles Verhoef aan. De mensen die het risico onderschatten zullen niet snel ongeveer 100 meer willen betalen voor een gecertificeerd monteur wanner er ook beunhazen zijn die dit onderhoud veel goedkoper kunnen doen. Volgens Zelfstandigen Bouw moet de minister met een goedkoper en effectiever alternatief komen.