Veertig Britse bedrijven gaan plastic verpakkingsmateriaal reduceren vanaf 2018

In Groot-Brittannië is er aandacht voor het reduceren van plastic verpakkingsmateriaal. Wereldwijd wordt er nog steeds veel plastic gebruikt voor wegwerpproducten waaronder plastic verpakkingen. Dat zorgt er voor dat het plastic afval aanzienlijk toeneemt. In oceanen spreekt men al van een plastic soep en in verschillende landen weet men niet meer waar men het plastic afval moet laten. Een grote oorzaak van het plastic afval ligt in de keuze van fabrikanten om dit materiaal te gebruiken voor de verpakking van hun producten.

Geen plastic afval meer
Daarom zijn er overheden die die fabrikanten willen overtuigen of desnoods dwingen om ander verpakkingsmateriaal te gaan gebruiken in de toekomst. In Groot-Brittannië zijn meer dan veertig Britse bedrijven tot de conclusie gekomen dat ze in de toekomst minder plastic verpakkingsmateriaal moeten gaan gebruiken. In een periode van ongeveer zeven jaar zal het gebruik van onnodig plastic volledig moeten worden afgebouwd. Het plastic dat wel overblijft zal voor een groot deel moeten worden gerecycled.

UK Plastics Pact
De bedrijven hebben zich met elkaar verenigd in het UK Plastics Pact. Dit verbond tussen bedrijven om het gebruik van plastic te reduceren wordt door de initiatiefnemers uniek genoemd. Aan het UK Plastics Pact doen in totaal 42 bedrijven mee. Deze bedrijven zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 80 procent van het plastic verpakkingsmateriaal dat via Britse supermarkten wordt verspreid. Er zijn verschillende toonaangevende bedrijven bij het UK Plastics Pact aangesloten zoals de voedselproducenten: Unilever, Coca-Cola en Procter & Gamble. Ook de supermarkten Tesco, ASDA en Lidl zijn aangesloten.

Veel van deze bedrijven opereren wereldwijd. Dat kan betekenen dat in de toekomst ook in andere landen dergelijke milieubesparende initiatieven worden doorgevoerd. In het pact staat dat onnodig plastic in de toekomst niet meer in de producten wordt gebruikt. Het plastic dat nog wel wordt gebruikt moet kunnen worden hergebruikt. Dit moet in zeker zeventig procent van de gevallen ook daadwerkelijk gebeuren. Bovendien moet ongeveer 30 procent van alle verpakkingen uit gerecycled materiaal bestaan.