Benzineprijs op hoogste prijsniveau sinds 2015

In april 2018 is de prijs van olie aanzienlijk gestegen en dat is geen goed nieuws voor de meeste automobilisten. De prijsstijging van olie werkt door in de brandstofprijzen van auto’s die op benzine rijden. De benzineprijzen zijn namelijk ook omhoog gegaan. De prijs van Euro95 is aan de pomp gestegen naar een gemiddeld bedrag van 1,73 euro per liter. Dit is berekend door het consumentencollectief United Consumers. Volgens dit consumentencollectief is de prijs van benzine sinds halverwege 2015 niet meer zo hoog geweest.

Paul van Selms van United Consumers geeft aan dat de stijgende olieprijs een belangrijke oorzaak is van de prijsstijging van benzine. De prijsstijging van olie is echter ontstaan door afspraken tussen de leden van de OPEC en een aantal andere grote olieproducerende landen zoals Rusland. Deze landen hadden de afgelopen jaren te maken met dalende inkomsten wegens een lage olieprijs door een overproductie op de oliemarkt. Deze overproductie werd beperkt door productieafspraken tussen de olieproducerende landen.

Gezamenlijk hebben de leden van de OPEC, Rusland en nog een paar olieproducerende landen besloten om hun olieproductie te bevriezen zodat het aanbod van olie zou dalen. Dat gebeurde ook. Daardoor kwam het aanbod en de vraag naar olie meer in balans en steeg de prijs van olie. Vanwege de eerder gemaakte afspraken steeg de prijs van olie tot gemiddeld 70 dollar per vat. Volgens United Consumers zal de prijs van olie de komende tijd niet dalen. Daardoor zal de prijs van benzine de komende tijd ook niet dalen. Toch is de invloed van de olieprijs niet enorm op de prijs van benzine. De benzineprijs bestaat in Nederland bijvoorbeeld voor ongeveer de helft uit belastingen.