Lpg op laagste prijsniveau in 2016 sinds 2010

Lpg wordt ook wel autogas genoemd en is brandstof die gebruikt kan worden in verbrandingsmotoren van het type ottomotor oftewel de mengselmotor. Deze motoren dienen dan echter wel te zijn aangepast door een lpg-installatie. Lpg is een brandstof die in Nederland niet zo vaak wordt gebruikt als diesel. Toch is het een relatief goedkope brandstof en dat maakt deze brandstof een aantrekkelijk alternatief voor diesel of benzine.

In augustus 2016 is de prijs van lpg zelfs op het laagste niveau gekomen sinds het najaar van 2010. Aan de promp betaald men eind augustus 2016 ongeveer 0,70 euro per liter.  Dit werd bekend gemaakt door Consumentencollectief UnitedConsumers. Volgens deze organisatie zorgt het overaanbod van gas op de markt voor de prijsdaling.  Ook is er weinig vraag naar lpg op dit moment.  In Nederland is het gebruik van lpg als brandstof voor auto’s de afgelopen tijd met ongeveer twintig procent afgenomen.

Niet alleen de prijs van lpg is gedaald ook de prijs van andere fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel worden volgens het consumentencollectief nog steeds goedkoper. De prijsdalingen voor die brandstoffen zijn echter beperkter dan de prijsdaling die merkbaar is bij lpg. De prijs van benzine en diesel die betaald wordt aan de pomp bestaat voor meer dan de helft bestaat uit belastingen en accijnzen die door de overheid zijn opgelegd. Voor lpg vormen belastingen en accijns slechts een derde van de pompprijs.