Prijsverschil tussen diesel en benzine in Europa kleiner geworden in 2018

Het prijsverschil tussen de fossiele brandstoffen diesel en benzine is in bijna alle Europese landen kleiner geworden ten opzichte van de prijs van deze brandstoffen twee jaar geleden. In Nederland is deze ontwikkeling echter niet merkbaar. Volgens de Belgische krant De Standaard is het prijsverschil tussen diesel en benzine in Nederland nog groot. Er zou in Nederland gemiddeld 30 eurocent prijsverschil zitten tussen diesel en benzine volgens de krant De Standaard. Deze informatie komt naar voren uit een onderzoek van wegenwachtorganisatie VAB.

In Nederland zou een volle tank benzine van vijftig liter gemiddeld ongeveer 15 euro duurder zijn dan een volle tank diesel. Momenteel is dit prijsverschil in België slechts 1,50 euro. In de landen België, Frankrijk en Spanje is het prijsverschil tussen benzine en diesel per liter minder dan 10 eurocent. De afgelopen twee jaar is de prijs van diesel met gemiddeld 28 procent toegenomen. Dit blijkt uit een berekening van de VAB. De prijs van benzine zou in dezelfde periode in Europa met 14 procent zijn gestegen.

België en Frankrijk hadden te maken met een uitzonderlijk grote prijsstijging van diesel. In België was sprake van een prijsstijging van 38 procent en in Frankrijk werd een prijsstijging van 33 procent gemeten over de afgelopen 2 jaar. Door het verhogen van de accijns zou de prijs van diesel in België nog hoger komen te liggen. Daardoor zou de prijs van diesel nog dichter bij de prijs van benzine komen te liggen.