Prijs benzine, diesel en lpg omhoog in 2020

De prijs voor fossiele brandstoffen voor auto’s gaat volgende jaar omhoog. Het gaat daarbij om de prijs van diesel, benzine en lpg. De prijsstijging is het gevolg van accijns. Zo is de accijns van benzine volgend jaar 1 cent hoger. Daardoor zou men ongeveer 0,60 euro meer moeten betalen voor 40 liter benzine.

Naast de accijns op benzine worden ook de accijnzen op diesel en lpg verhoogd door de overheid. Voor diesel zou de accijns 0,008 euro per liter gaan stijgen. De prijs van lpg gaat ongeveer met 0,0026 per liter omhoog. Als men bij een tankbeurt uitgaat van veertig liter dan zou een dieselrijder in 2020 ongeveer 38 cent duurder uit zijn en iemand die lpg tankt 14 cent.

De overheid verhoogt de accijns op basis van de inflatie. Volgens de overheid komt de inflatie uit op 1,6 procent. Omdat over de accijnsverhoging ook nog btw moet worden betaald wordt de tankbeurt nog duurder. Het btw-percentage is 21 procent. Dat zorgt er voor dat men als snel een halve euro of meer per tankbeurt zou moeten betalen. Dat maakte Paul van Selms van UnitedConsumers bekend.